GASTRO GLOBUS: Tandoori piletina s đumbirom i mješavinom egzotičnih začina garam masala. Za prste polizati!

2021-10-30-gastro-MIX-piletina-đumbir

Tandoori piletina je jelo od piletine koje se priprema pečenjem piletine marinirane u jogurtu i začinima u tandooru, cilindričnoj glinenoj pećnici. Jelo potječe s Istoka, iz Indije. Novost ovoj jela je garam masala koja je, u stvari, osnovna smjesa glavnih začina i veoma je raširena dalekoistočnoj kuhinji. Koristi se samostalno ili s drugim začinima. Riječ garam označava intenzitet začina, ali ne koliko je ljuta; garam masala znači vrućinu, a ne “ljuto” kao čili paprika.

Garam masala je u trgovinama dostupna kao gotova komercijalna osnovna smjesa raznih začina. Mnoge komercijalne smjese sadrže više ili manje skupe začine i mogu sadržavati sušene crvene čili papričice, sušeni češnjak, đumbir u prahu, sezam, sjeme gorušnice, kukurmu, korijander, list malibara, zvjezdani anis i komorač. Garam masala se dodaje u masnoću prije kuhanja, ulje ili ghee kako bi se postigao intenzivniji okus.

 

Sastojci :

1 kg pilećih bataka i zabataka
2,5 dl jogurta
2 žllica mljevene slatke paprike
2 kom limuna
1,5 dl biljnog ulja
5 česena češnjaka
3 žlice naribanog đumbira
2 žlice pirea od rajčice
1 žlica mljevenog kima
1 žličica čilija
1 žličica kurkume
1 žličica garam masale
sol, papar

 

Način priprave:

Pomiješajte limunov sok s paprikom i crvenim lukom u velikoj plitkoj posudi. Izrežite svaki pileći but tri puta, zatim ih umiješajte u sok i ostavite 10 minuta.Pomiješajte sve sastojke za marinadui prelijte piletinu. Sve dobro promiješajte, a zatim poklopite i ohladite najmanje 1 sat. To se može učiniti do dan unaprijed. Pecite na roštilju, ako imate prigodu za to ili na grill tavi s minimumom količinom masnoće.

Gastro
Hrvatska