DESERTI: Parkin, kolač s medom, đumbirom i zobenim pahuljicama. I slatko može biti zdravo!

2021-11-07-gastro-DESERT-parkin

Parkin je kolač od meda kojem se dodaju zobene pahuljice i melasa, dok mu aromu daje đumbir. Podrijetlo mu je iz sjeverne Engleske, ali vrlo je raširen i popularan drugdje u svijetu.

Za njegovu pripremu potrebna je melasa, gusti, slatki tamnosmeđi ili tamnozeleni sok koji nastaje kao ostatak nakon kristalizacije u postupku proizvodnje šećera od šećerne repe ili šećerne trske. Sadrži oko 50 posto šećera, ali i hranjive tvari, esencijalne aminokiseline, željezo, kalcij, kalij, fosfor i magnezij, pa se uspoređuje s medom, a u posljednje vrijeme je sve popularnija jer ima manje kalorija i od smeđeg šećera. U 100 grama melase je 287 kcal, dok je u smeđem šećeru oko 400 kalorija. Melasa slasticama, uz slatkoću, daje i vlažnost, tako da se često rabi kao dodatak biskvitima. I ostali sastojci koji se rabe u pripremi parkin kolača spadaju kategoriju zdravih namirnica, osobito med, đumbir i zobene pahuljice.

 

Sastojci :

200 g maslaca (neslani)
150 g meda
150 g zobenih pahuljica
250 g brašna
100 g smeđeg šećera
1 dl mlijeka
90 g melase
1 žlica mljevenog đumbira
2 kom jaje

 

Način priprave:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, a za pečenje odaberiteduboki četvrtasti kalup kojeg premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje. Od sastojaka prvo umutite jaje i mlijeko, vilicom ili mikserom. U tavi na lagajnoj vatri otopite melasu, med, šećer i maslac sve dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre. Pomiješajte zobene pahuljice, brašno i đumbir i umiješajte u smjesu sirupa, zatim već izmiješano jaje i mlijeko.Smjesu izlijte u kalup i pecite oko na srednjoj rešetki, od 45 minuta do jednog sata, sve dok kolač ne postane čvrst i stvori se korica na vrhu. Tehnika isprobavanja vremena pečenja čačkalicom biti će dovoljna da odredite kad je pečenje gotovo, isto kao i kod biskvita. Kad je pečen ohladite u kalupu pa zamotajte u foliju kako se ne bi sušio.

Gastro
Hrvatska