Gastro

2021-07-02-gastro-kuhane-srdele

GASTRO: Da biste razbili mit kako srdela nije dobra na lešo, vodite računa od dvije stvari!

Jedan od najčešćih, a možda i najglupljih mitova je onaj kako plava riba nije dobra za kuhanje, osobito riblji sitnež kao srdela ili in...

2021-07-01-gastro-povrće-voće-salata

GASTRO: Uživajte u ljetnoj transformaciji salatnih predjela u glavna jela, miješajući voće, povrće i sir!

Ljepota ljeta u kuhinji je sadržana, prije svega, u činjenici da se zbog vrućine manje kuha. Događa se fantastična transformacija u kojoj...

2021-06-30-gastro-mozzarela-rajčica

GASTRO: Caprese ili mozzarella sir s rajčicama i maslinovim uljem. Tako jednostavno, a tako dobro!

Veličina talijanske kuhinje je u naoko jednostavnim jelima od svega par namirnica koja sljubljuju okuse i za najizbirljivija nepca, šri č...

2021-06-29-gastro-cezar-salata

GASTRO: Cesar salata nema nikakve veze s rimskim carem, ali je osvježavajuće jelo za vruće ljeto!

Kao i mnogi drugi gastro mitovi tako i čuvena Cezar (ili Cesare) salata, kao što se to prvoloptaški brzopleto zaključuje, svoje ime ne duguje...

2021-06-27-gastro-okruglice-kruh

GASTRO: Okruglice od kruha ili zašto volimo kruh uvijek i sa svim i svačim?!

Značaj kruha u europskoj prehrani je nemjerljiv, osobito među Hrvatima, kojima se omiljena poštapalica, kad je o značaju kruha riječ, ona...

2021-06-26-gastro-ražnjići-jetrica

GASTRO: “Šarajte” malo kod izbora mesa za roštilj, jetrica na žaru su puna iznenađenja!

Nabod po starohrvatskom ili ražnjić, što je dio svakodnevnog kolokvijalnog govora, jako je popularan kod priprave jela s s roštilja, osobito...

2021-06-25-gastro-carpacicio-tuna

GASTRO: Doznajte zbog čega je dimljena tuna “morski pršut”. Carpaccio skriva tajnu!

Carpaccio je sirovo meso ili meso ribe koje je tanko narezano ili istučeno, a služi se sirovo, obično kao predjelo. U suvremenoj se kulinariji...

2021-06-24-gastro-sladoled-jogurt

GASTRO: Osvježite se sladoledima koje ste sami napravili! Dovoljno je voće i jogurt!

Sladoled mora biti kremast da bi bio dobar. Zato se za njegovu podlogu koristi grčki jogurt, a med koji je također predviđen ovom procedurom...

2021-06-23-gastro-nemasni-pečeni-krumpir

GASTRO: Obrok bez mesa – nemasni pečeni krumpir i salata. Dovoljno, i ručak je tu!

Većini ljudi kad su vrućine hrana slabo paše, ali jesti se mora, tako da se radije biraju lagane ljetne salate od svježeg povrća, isto

2021-06-22-gastro-bobičasto-voće

GASTRO: Bobičasto voće sa šlagom. Nema kuhanja, samo miješanje, a uspjeh je zajamčen!

Slatko vrhnje ima obično od 36 – 45% mliječne masti, koja tučenjem ili miksanjem (uvlačenjem zraka) povećava volumen, jer se zrak...

2021-06-21-gastro-bruschette-povrće

GASTRO: Bruschette s povrćem – spas od vrućine bez puno kuhanja. Hrskavo i osvježavajuće!

Bruschetta jekomad kruha s roštilja u koji je utrljan češnjak i preliven je maslinovim uljem i sol. I ništa više, no nebrojene inačice...

2021-06-20-gastro-popečci-cvjetača

GASTRO: Popečci od cvjetače s umakom od rajčica i paprikom. Brzo jednostavno i zdravo!

Polpete su način oblikovanja mesa s kojim stvaramo kosane odreske, a krušne mrvice u koje ih uvaljamo prije pečenja omoguće nam da popeč...

2021-06-19-srdele-grill

GASTRO: Srdele na gradele – može i druga riba, ali na dvije stvari morate paziti!

Priznajte da vam je pomalo već dosadilo meso s žara. Jer, duge zimske mjesece smo jedva čekali kad ćemo moći roštiljati u vrtu ili

2021-06-17-gastro-palačinke-mladi-sir-pršut

GASTRO: Samo je mašta granica – slane palačinke sa zagrebačkim mladim sirom i pršutom!

Slane palačinke su izvrstan izbor za situacije u kojima vam se puno vremena ne troši u kuhinji. Brzo se spremaju, a izborom dodataka nadjevu...

2021-06-16-gastro-pileća-prsa

GASTRO: Pileća prsa na naglo – veliki užitak s malo kalorija!

Jeste li znali da su piletinu Europljani otkrili Americi? Naime, kad je interkontintalnim utjecajima riječ, povijest bilježi,, uglavnom kulture...

2021-06-14-gastro-bezmesni-ćevapi

GASTRO: Za ćevapoholičare je veliki izazov, ali bezmesni ćevap je, također, ukusan!

Nakon duljeg vremena izostanka vedrih i pozitivnih događanja, udruga Prijatelji životinja priprema u srcu Zagreba pravu malu oazu optimizma...

2021-06-13-gastro-biskvit-pjena-jagode

GASTRO: Iskoristite sezonu do kraja – biskvit punjen pjenom od jagoda!

Ponuda jagoda je obilna, cijena prihvatljiva, one su voćke na vrhuncu zrelosti, pa se zna dogoditi da su i prezrele. Kako ste se, isto

2021-06-12-gastro-svinjska-rebrica

GASTRO: Tajna savršenih rebara s roštilja, nije u pečenju, već kuhanju!

To da se meso s žaropeka sprema u tili čas vidimo smo u televizijskim reklamama i filmovima. Koliko god banalno i esencijalno izgledalo, jer...

2021-06-11-gastro-quiche-blitva

GASTRO: Danas je Svjetski bezmesni dan – quiche s 3 vrste luka, blitvom, sirom i paprikom. Savršeno!

Quicheis je francuski tart koji se sastoji od kore za tijesto punjene slanom kremom i komadićima sira, mesa, plodova mora ili povrća. Najpoznatija...

2021-06-10-gastro-sicilijanski-kolač

GASTRO: Sicilijanski kolač od krumpira – sljubljivanje Mediterana i to bez ribe i maslinova ulja!?

Na prvi pogled, zato što pripada Italiji, brzopleto se sicilijanska poistovjećuje s talijanskom kuhinjom, što je pomalo brzopleto zaključ...

2021-06-09-gastro-sladoled

GASTRO: Prepolovite vrući tjedan savršeno kremastim sladoledom iz kućne radinosti!

Sladoled je slastica, desert izveden iz nečega što se u epohama prije nas nazivao kremasti led. Bilo je to doba kad nije bilo učinkovitih