GASTRO: Doznajte zbog čega je dimljena tuna “morski pršut”. Carpaccio skriva tajnu!

2021-06-25-gastro-carpacicio-tuna

Carpaccio je sirovo meso ili meso ribe koje je tanko narezano ili istučeno, a služi se sirovo, obično kao predjelo. U suvremenoj se kulinariji često rabi govedina, teletina, konjetina ili divljač, a od ribe losos ili tuna. Bez obzira na izbor, meso mora biti svježe i vrhunske kvalitete Svoju gastronomsku povijest ovakav način priprave mesa vuče iz talijanske pokrajine Pijemont i jela carne cruda all’albese.

Današnje jelo, koje je osmislio čuveni dalmatinski chef Hrvoje Zirojević, uz potporu splitske Bek pušnice, otkiva vam zbog čega neki dimljenu tunjevinu nazivlju morskim pršutom. A prah od zelenih maslina možete preskočiti ili ga, ukoliko imate sreće, pribaviti gotovog. Uživajte!

 

Sastojci (normativ za 2 osobe):

200 g dimljene tune
100 g matovilca
100 g rikule
50 g kapara
80 g zelenih maslina
100 g sušenih rajčica
1 dl djevičanskog maslinova ulja
0,6 dl octa (aceto balsamico)
sol. papar

 

Način priprave:

Salatu začinite aceto balsamicom, djevičanskim maslinovim uljem, solju i paprom. Na salatu posložite kriške dimljene tunjevine, sušene rajčice. zelenih maslina i kapara a po volji možete ubaciti i pokoju cherry rajčicu, nešto zeleni, ovisno o volji i strasti prema dekoriranju jela. Kad je o dekoraciji riječ i par listića ribanog sira nije na odmet.

Ovo jelo možete završiti posipanjem “pepelom od maslina” ili/i “čipsom od kapara”. Pepeo od maslina ćete dobiti tako da odkoštite zelene masline i pečete ih u pećnici na nižoj temperaturi (oko 120 stupnjeva) šest do osam sati i kad sasvim dehidriraju i u blenderu mljevljenjem napravite prah, dok čips od kapara ćete dobiti običnim kratkotrajnim pečenjem u vrelom duboku ulju. Naravno, nakon pečenja dobro ih procijedite i prosušite!

Gastro
Hrvatska