GASTRO: Obrok bez mesa – nemasni pečeni krumpir i salata. Dovoljno, i ručak je tu!

2021-06-23-gastro-nemasni-pečeni-krumpir

Većini ljudi kad su vrućine hrana slabo paše, ali jesti se mora, tako da se radije biraju lagane ljetne salate od svježeg povrća, isto kao što se češće konzumira rashlađeno voće, dok od slastica preferiramo, također, hladan sladoled. Istodobno, osim roštiljanja vikendom, meso se, uglavnom izbjegava. No, privid normalnosti, pa tako i pečenja, možemo ostvariti i bez mesa, pripravom nemasnog krumpira.

Za pripremu ovog jela birajte onaj rozi krumpir, koji još neki zovu i bijelim, zato jer je za pečenje bolji nego žuti koji ima brašnastu strukturu pa je bolji u kuhanim jelima. Također je mladi, tako da mu se koža može lako izguliti. Rabite tehniku dopola kuhanja, i završetka u pećnici kako bi dobiti iznutra mekanu strukturu, a izvana hrskavu koricu.

 

Sastojci:

1 kg krumpira
1 žlica soli
1 dl biljnog ulja (suncokretovo)
2 l vode
3 česena češnjaka
1 žlićica češnjaka u prahu (opcija)
1 žlica slatke mljevene paprike

 

Način priprave:

Krumpir oguliti, izrezati ga u četvrtine i staviti ga kuhati u posoljenu hladnu vodu. Dok se krumpir kuha, u pećnici zagrijavati lim sa uljem (lim mora biti dobro zagrijan, a ulje vruće prije nego što se dodaju krumpiri). Kad se na krumpiru počne stvarati bijela pjena, maknuti ga s vatre, ocijediti u cjedilu i brzo premjestiti u vrući lim s uljem. Dobro ga izmiješati da se sa svih strana obavije s vrućim uljem i vratiti u pećnicu. Peći na 160 stupnjeva dok ne dobije rumenu boju. Povremeno ga protresti za vrijeme pečenja. Poslužiti uz zeleni ili crveni radič ili zelenu salatu.

Gastro
Hrvatska