GASTRO: Uživajte u ljetnoj transformaciji salatnih predjela u glavna jela, miješajući voće, povrće i sir!

2021-07-01-gastro-povrće-voće-salata

Ljepota ljeta u kuhinji je sadržana, prije svega, u činjenici da se zbog vrućine manje kuha. Događa se fantastična transformacija u kojoj salate, kao predjela postaju glavnim jelima, teško pečeno meso, jednostavno, nam manje paše, tako da češće posegnemo za sirevima i to onim lakšim poput mladog sira, a svoju potrebu za hrano utažujemo s većim količinama voća i povrća. Zato u salatama slobodno miješajte voće i povrće, a umjesto kuhanih priloga poslužiti će i gotovi, dakako, integralni keksi, odnosno slani krekeri. Jagode izvrsno pašu uz rikulu, cherry rajčicu i kap aceto balsamica, sve skupa proškopljeno djevičanskim maslinovim uljem.

 

Sastojci:

3 kom karstavac salatar
300 g cherry rajčice
2 kom jabuke
100 g šunke

150 g

tvrdog sira (planinski)
1,8 dl kiselog vrhnja
1 žlica vlasca
200 g mladog sira
100 g maslina
300 g integralnih krekera
100 g rikule
100 g jagoda
1 dl maslinova ulja
1 žličica suhih začina
8 listića svježeg bosiljka
0,5 dl aceto balsamica
sol, papar

 

Način priprave:

Ultimativna ljetna salata je salata od krastavaca s kiselim vrhnjem i vlascem. Krastavce je nabolje izrendati na sitne kolutiće i umiješati u kiselo vrhnje, te dodati neizostavni vlasac. Kombinirajte salate kako želite i od namirnica koje volite, a za one koji baš ne mogu bez mrvice okusa mesa, neka slobodno posegnu za nikim od hladnih narezaka, poput dimljene šunke ili pršuta. Bitno je da je sve rashlađeno i da stiže na stol bez termičke obrade.

Gastro
Hrvatska