GASTRO: Pileća prsa na naglo – veliki užitak s malo kalorija!

2021-06-16-gastro-pileća-prsa

Jeste li znali da su piletinu Europljani otkrili Americi? Naime, kad je interkontintalnim utjecajima riječ, povijest bilježi,, uglavnom kulture poput krumpira, rajčice i kukuruza koje su došle u Europu nakon otkića Amerike. No, s piletinom smjer je bio obrnut. Još u antici domaću kokoš su Feničani prenijeli Grcima, a dalje se ona širila cijelim Starim Kontinentom. Kristofor Kolumbo ju je 1492. g. prenio u Ameriku tako da je ona danas raširena cijelim svijetom.

Nutrcionistički gledano, pileća prsa, osobito spremljena bez kože, savršena su namirnica. U 100 grama ove namirnice svega je 165 kalorija, dominiraju bjelančevine kojih je 31 gram, dok je masnoća svega 4 grama, a omrzutih ugljikohidrata nema.

 

Sastojci:

500 g pilećih prsa
1 dl maslinova ulja
1 kom crveni luk
200 g rajčice
200 g paprike
350 g riže
2 žlice mješavine začina
1 vezica peršina

 

Način priprave:

Na zagrijanom ulju popeći pileće meso, posipati solju, paprom i Vegetom, podliti s malo vode i pirjajte 15-ak minuta. Meso izvaditi iz posude i staviti na toplo mjesto. Na istoj masnoći popeći nasjeckani luk i kratko ga popirjati. Dodati rajčice narezane na kockice, a zatim i papriku narezanu na veće kocke pa zajedno pirjati 10-ak minuta. Posebno zakipiti vodu, dodati povrtnu kocku i kuhati 2 minute. Rižu rasporediti u vatrostalnu posudu, po riži posložiti pripremljenu piletinu, pirjano povrće i zaliti izmiješanim kuhanim temeljcem sa sokom od rajčica. Ovako pripremljenu rižu peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 30-ak minuta. Gotovo jelo posipati nasjeckanim peršinom i poslužiti uz zelenu salatu. Tijekom pirjanja povrću se mogu dodati narezane tikvice i nasjeckani češnjak.

Gastro
Hrvatska