Lignja je morska životinja koja spada u razred glavonožaca, a u Hrvatskoj je najčešća europska lignja iz porodice Loliginidae, obična...
Umjesto klasičnog sladoleda koji je, osobito u svojim industrijskim inačicama, redovito i kalorijska bomba, napravite fini kremasti sladoled...
Lubenica je raskošno voće koje osvježava tijelo, umiruje nepce i jedna je od najboljih ljetnih voćki, koje sadrži niz fantastičnih nutrijenata...
Focaccia je ravni talijanski kruh pečen u pećnici, stilom i izvedbom, sliče teksturi kao tijesto za pizzu, pa se ponekad imenuje pizza bianca...
Ostalo mesa od vikenda? Dan, dva će izdržati u hladnjaku i onda ćete ga baciti? Ne činite to, jer s malo mašte možete sačiniti
Ekler je slastica izrađena od kuhanog tijesta, napunjenog kremom i prelivenog čokoladnom glazurom. Tijesto je isto kao i za profiterol, kod...
Škripavac je autohtoni punomasni meki sir koji se proizvodi u domaćinstvima Like i Korduna, a industrijski obrađen ima ga u cijeloj Hrvatskoj...
Lakonski odgovor na pitanje iz naslova ovoga članka bi bio: vrlo jednostavno, ako je konzerva od kile! Ipak, nije tako, za kompletan obrok č...
Stalna “nova” otkrića kojima nas mediji bombardiraju su povremena senzacionalna otkrića o tipologiji voća ili povrća. Već i...
S razlogom smokvi se u gastronomiji daju različiti epiteti, o njoj se govori, uglavnom u superlativima. Tako je ona kraljica voća, božica...
Premda “vuče” na jug, Dalmaciju i ljeto, sataraš je jelo od povrća porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske, točnije Baranje...
Slanutak je jedna od gotovo zaboravljenih namirnica ćiju je uporabu nužno revitalizirati. Naime, on je stoljećima prisutan u mnogim hrvatskim...
Amerikanci nisu osobito puno toga dali svjetskoj gastronomiji, jer su u kuhinji isto kao i u povijesti – doseljenici su u novom svijetu...
Staro je pravilo da bez masnoća, ugljikohidrata i šećera nema ni ukusnog jela. Kod povrća je taj fenomen najizraženiji, jer bez obzira...
Dagnje su najrasprostranjenija školjka hrvatskog Jadrana. Samoniklu dagnje nalazimo uzduž istočne obale Jadrana, a kako raste u grozdovima...
Dinja (lat. Cucumis melo) je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae. Uzgaja se uglavnom u Aziji, SAD-u, Meksiku, ali...
Gazpacho, u gastronomiji poznatiji kao andaluzijski gazpacho, hladna je juha od sirovog, miješanog povrća, temeljena na rajčicama. Nastao...
Ljetna kuhinja bježi od kuhanja i pećnice. Zato ovih dna biramo jela koja osvježavaju, dovoljno su kalorična i ukusna da mogu biti kompletan...
Jeste li znali da tikvica dolazi iz Mesoamerike? Što je pak to? Kako je gastronomija uvijek i svojevrsno putovanje po svijetu, otkriti ćemo...
Sorbet, ledena poslastica i desert koji se u gastronomiji ponekad naziva i talijanski led ili pakvodeni led smrznuti je desert napravljen od...
Pečenje pilećeg mesa na rešetki, svakako, je jedan od najvećih izazova majstora grilanja, jer nije nimalo lako postići da meso ima finu...