recepti

2021-09-06-gastro-patlidžani-mozzarella

GASTRO: Pohani patlidžani s mozzarellom – brzo, jednostavno i, nadasve, ukusno!

Patlidžan (lat. Solanum melongena) ili balancana je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum. Areal rasprostranjenja ove vrste obuhvaća...

2021-09-04-gastro-roštilj-zabatak

GASTRO: Danas roštiljano pileće zabatke. Otkrivamo tajnu savršeno hrskave i ukusne korice!

Zbog kože, koja je puna masti i prepuna sjajnih okusa nakon pečenja, piletina na roštilju nije nimalo laka kulinarska disciplina. Korica...

2021-09-02-pečene-banane

GASTRO: Pečene banane, iznenađujući desert za par minuta!

Banana je ime roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz porodice Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji ljude...

2021-08-31-gastro-gratinirani-tortelini

GASTRO: Gratinirani tortelini, začudna tjestenina u punini okusa!

Tortellini, talijanska tjestenina punjena različitim nadjevima, od pršuta, čuvenog riccota sira, sa gljivama ili pak špinatom, uglavnom,...

2021-08-28-gastro-veganski-ražnjići

GASTRO: Danas roštiljamo posebnom tehnikom grilanja povrća na žaru!

Kad se na roštilju pripremaju ražnjići od povrća, osobito kad se miješaju s mesom, najveći je problem tempiranje vremena pečenja jer...

2021-08-26-gastro-crvena-juha-grah

GASTRO: Povratak jelima sa žlicom – grah na crveno s obiljem povrća!

Grah i grahorice su oduvijek pratle čovjekovu prehranu. U pradavno doba Kinezi su imali svoju varijantu graha, kojeg su spravljali, naravno...

2021-08-25-gastro-mesne-okruglice

GASTRO: Zaigrajte se mesnim lopticama i ukusan ručak je tu!

Mesna okruglica, polpeta ili ćufta ili engleski da se najbolje razumije – meatball je mljeveno meso uvaljano u malu kuglu, najčešć...

2021-08-24-gastro-somun

GASTRO: Tajna dobrog ćevapa je u lepinji savršene hrskave korice i meke unutrašnjosti!

Somun ili lepinja (u upotrebi su još i izrazi kao pitica, hljepčić, lepina ili kruščić, sve listom deminutivi) je krušna izrađevina...

2021-08-23-gastro-piletina-riža

GASTRO: Rižoto s piletinom, uživajte u kremastim zalogajima punih okusa!

Rižoto je talijansko jelo načinjeno od riže i priloga. Na vrelom ulju, maslacu ili masti poprži se riža, a zatim se dodaju prilozi. Obi...

2021-08-22-gastro-pavlova

GASTRO: Pavlova, savršen kolač i idealno osvježenje za vruće ljetne dane!

Ana Pavlova bila je ruska balerina, velika zvijezda svog vremena, rođena krajem 19. stoljeća imala je globalnu karijeru do 1931., kad je umrla...

2021-08-20-gastro-srdela-kraljica-mora

GASTRO: Doznajte zašto je srdela najpopularnija i najbolja jadranska riba!

Srdela (lat. Sardina pilchardus) je morska riba iz porodice haringi (Clupeidae). U Hrvatskoj je još poznata kao sardina, srđela, šardela,...

2021-08-19-gastro-paprike-s-krumpirom

GASTRO: Popularne filane paprike napunite krumpirom umjesto rižom!

S razlogom se kaže da punjene paprike “mirišu na ljeto”, jer paprika je jedan od prirodnih pojačivača okusa, tako da kad zamiri...

2021-08-17-gastro-pečena-paprika

GASTRO: Pečena paprika – najbolja paprika, osobito s bijelim lukom!

Hrvatska kulinarija puno duguje utjecajima i sa istoka i zapada. Mnoga jela hrvatske nacionalne kuhinje vuku svoje podrijetlo iz talijanske (...

2021-08-16-gastro-Alfredo-pasta

GASTRO: Alfredo pasta, fenomenalan izbor za vrhunsko jelo pripremljeno u 20 minuta!

Alfredo pasta je uvijek dobro rješenje kad trebate brzo spraviti jelo, ali da ono u svojoj konačnoj izvedbi, ipak bude “nešto više...

2021-08-13-gastro-pečena-paprika-inćuni

GASTRO: Petak je dan za ribu – pečene paprike s mariniranim inćunima!

Inćun (lat. Engraulis encrasicolus) ili europski inćun je jedna od najvažnijih riba u prehrambenom lancu našeg mora. Kod nas se naziva jo...

2021-08-11-gastro-creme-borulee

GASTRO: Creme brulee, jednostavna slastica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Na prvi pogled slastica krem brulee čini se jednostavnim: ima kratki popis sastojaka i može se napraviti u nekoliko koraka. Ispod površine...

2021-08-10-gastro-sladoled-pistacio

GASTRO: Rashladite se uz sladoled od pistacija iz kućne radinosti!

Pistacija ili latinski prstacia vera је orašasto voće, poznato u ljudskoj prehrani još od doba paleolitika, a u suvremenoj gastronomiji...

2021-08-08-gastro-patlidžan-feta

GASTRO: Rolice od patlidžana i feta sira – savršeni zalogaji koji se brzo i jednostavno pripremaju!

Sir od ovčjeg i kozjeg mlijeka uobičajen je u istočnom Mediteranu od davnina. U Grčkoj najranija dokumentirana referenca o proizvodnji sira...

2021-08-07-gastro-roštilj-pljeskavica

GASTRO: Danas roštiljamo – sve tajne dobre pljeskavice sa žara!

Isto kao kod pripreme ćevapa, tajna dobre pljeskavice na žaropeku je, u stvari, da tajne nema. Izvedba ovisi o izboru mesa, čija je kvaliteta...

2021-08-05-gastro-teletina-peka

GASTRO: Teletina i svinjetina s krumpirom ispod peke – dobra kombinacija za blagdanski stol!

Peku, isto kao roštilj ili gradele, često u svakodnevnom govoru pojmovno miješamo kao jelo, hranu, što ne razlikujemo od oruđa i dodataka...

2021-08-03-gastro-dressing

GASTRO: Tri ultimativna preljeva s krastavcima koji će koji će od svake salate napraviti gastronomski doživljaj!

U engleskome se kulinarskome nazivlju riječju dressing označuje preljev koji se dodaje hrani, najčešće salatama. To je najčešće ulje...