GASTRO: Pašta fažol ili zelena tjestenina s grahom, težačko jelo koje pršti energijom!

2021-09-07-gastro-pašta-fažol

Pašta fažol ili grah sa tjesteninom još je jedno u nizu jela siromaške kuhinje koje je pronašlo svoj put do planetarne gastronomije. Sastavljeno od dva temeljna sastojka prepunih ugljikohidrata to je pravo težačko jelo prepuno energije. Izvorno, u talijanskoj kuhinji preporuča se bijeli grah za to jelo, a u svojoj internacionalnoj inačici najčešće se upotrebljava tvz. smeđi ili šareni grah. No, u mnogobrojnim inačicama ovoga jela pojavljuju se različite grahorice, među kojima je kulinarski najzanimljivija leća. Eksperimentira se i sa vrstama tijesta. Tako smo umjesto klasične paste od bijelog tijesta isprobali zelenu pastu (sa špinatom) i opći je dojam da nije loša kombinacija.

 

Sastojci:

400 g graha
300 g tjestenine
100 h pancete
5 česena češnjaka
3 dl povrtnog temeljca
1 dl maslinova ulja
1 kom crvenog luka
220 g pelata
1 žlica talijanskih začina
sol, papar, lovor

 

Način priprave:

Tjesteninu skuhati al dante. Istodobno na tavi popržiti crveni luk, papriku i pancetu te dodati pelate i dinstati na laganoj vatri. Dodati tjesteninu i grah i zgotoviti jelo. Prije posluživanja staviti, po želji, malo ribanog sira. Ako ste pobornik zapečenog graha, sve staviti u vatrostalnu posudu i zapeći u pećnici dvadesetak minuta.

Gastro
Hrvatska