GASTRO: Rižoto s piletinom, uživajte u kremastim zalogajima punih okusa!

2021-08-23-gastro-piletina-riža

Rižoto je talijansko jelo načinjeno od riže i priloga. Na vrelom ulju, maslacu ili masti poprži se riža, a zatim se dodaju prilozi. Obično su to školjke, rakovi, ribe, gljive, meso, pršut, ali i povrće. Nakon što se dodaju prilozi, u rižoto se dodaje voda ili temeljac (riblji, mesni ili od povrća) u malim količinama, začini i pirja oko trideset minuta. Poslužuje se kao predjelo, glavno jelo ili prilog.

Radili s mesom ili robom ili povrćem, odlika rižota mora biti kremasta struktura. što nikako ne znači raskuhanu rižu. Zato, koliko god jednostavno bilo ovo jelo potrebna je primjerena razina koncentracije pri njegovu spremanju. I dakako, arborio riža!

 

Sastojci :

350 g riže
1/2 kog pilećih prsa
200 g chery rajčice
2 kom krumpira
0,5 dl bijelog vina
1 kom crvenog luka
1/2 l pilećeg temeljca
5 česena češnjaka
1 žlica maslaca
1 vezica peršina
1 žlica suhih talijanskih začina
sol, papar

 

Način priprave:

Nasjeckani češnjak i dio luka pržiti na ulju. Dodati piletinu uvaljanu u brašno pa pržiti oko 5 minuta. Posoliti, popapriti, doliti vino. Dodati kockice rajčice i krumpira i nasjeckani peršin, začiniti te kuhati oko 30 minuta. Posebno popržiti ostatak nasjeckanog luka i rižu, dodati vrelu juhu, pokriti i ostaviti 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Izvaditi rižu iz pećnice, začiniti je maslacem, solju i paprom. Premjestiti je u tanjure i poslužiti uz pripremljeno pileće meso.

Gastro
Hrvatska