GASTRO: Pohani patlidžani s mozzarellom – brzo, jednostavno i, nadasve, ukusno!

2021-09-06-gastro-patlidžani-mozzarella

Patlidžan (lat. Solanum melongena) ili balancana je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum. Areal rasprostranjenja ove vrste obuhvaća istočnu Indiju i Šri Lanku, ali je ranom domestifikacijom proširen najprije na područje istočne Azije, Mediterana i Europe, a kasnije i na američke kontinente. Uzgaja se zbog plodova koji se koriste kao povrće. Patlidžan je, uglavnom, ljubičasto-plave boje, ali posljednjih godina na tržištu ima i zelenog, žutog, pa i bijelog. Trenutačno smo u sred sezone patlidžana, pa je šteta propustiti priliku i napraviti neko od sjela s ovom sjajnom biljkom.

 

Sastojci:

500 g patlidžana
1,5 dl maslinova ulja
1 žlica soli
2 žličice mješavine talijanskih začina
1 žličica origana
40 d ribanog sira
100 g mozzarelle
330 g pelati rajčice
sol, papar

 

Način priprave:

Podlogu za ovo jelo je patlidžan koji se nareže na centimetra debele kolutove i posoli te pusti desetak minuta kako bi se odgorčioplod. Ako vam baš smeta koru mu možete oguliti, no ako ju ostavite podloga će biti stabilnija, čime će te olakšati manipulaciju tijekom pečenja. Dovoljno čvrsto da se prži na ulju 5 do 10 minuta, ovisno o jakosti vatre. Ako vas kalorije ne brinu, preporučamo da patlidžan pohate, jelo će biti još ukusnije. Pohanci su standardni – brašno, umućena jaja s mlijekom i prezle. Nakon pečenja po nadjevu par kapi maslinova ulja i ostali sajstojci.

Gastro
Hrvatska