DESERTI: Kolač od šljiva, izvrstan, sočan i prepun okusa jeseni, ali samo s domaćim bistricama!

2021-09-19-gastro-kolač-šljive

Šljiva je slastan sočan plod istoimene voćke. Jede se svježa i sušena a služi i za proizvodnju rakije, pekmeza, džemova i pripremi nekih jela kao što su knedli. Na području Balkana, kojemu mi, barem kad je o tretmanu šljiva u gastronomiji riječ, nedvojbeno pripadamo, pa bio on i zapadni, šljive se neopravdano malo konzumiraju svježe, malo ih više završi u džemovima i mermeladama, ali i to se sve rjeđe radi, dok ih dok ih većina završava u rakijama. Sudbina šljive je slična grožđu od kojega u južnim dijelovima Hrvatske rade izvrsne rakije lozovače, dok u istočnim dijelovima domovine nam, prevladava proizvodnja rakije šljivovice ili popularne šljive. Naradvno da treba proizvoditi i rakije, ali stručnjaci kažu da je prava šteta što se šljiva više ne rabi u gastronomiji jer imamo izvrsne namirnice. Poznato je kako Hrvatska ima prednosti u odnosu na zapadnoeuropske zemlje, u vidu ekoloških uvjeta i kakvoće plodova. Osobitu kvalitetu pokazuje domaća sorta Bistrica koja je dobro poznata, ali je zapuštena u uzgoju. Zato ovih dana, ukoliko na naletite na bistrice, odvojite koju kilu i napravite ovaj kolač u kojem snaga namirnice doista dolazi do izražaja, najavljujući jesen sočnih i slatkih plodova

 

Sastojci:

1 kg šljiva
300 g brašna
7 g praška za pecivo
150 g mladog sira
1 kom jaje
1 dl ulja
1 dl mlijeka
80 g šećera
prstohvat soli
7 g vanilin šećera
šećer, ciimet

 

Način priprave:

Šljive operite i odstranite koštice, te ih prerežite prvo na pola, a zatim još jednom po pola, tako da od jedne šljive dobijete četiri kriške. Dok se pećnica zagrijava na 180 stupnjeva zamijesite biskvit u koji ide brašno, ulje, jaje, mlijeko, sol, šećer i vanilin šećer u tijesto. Razvaljajte ga izravno na podmazan pleh. Nema potrebe za čekanjem jer u tijestu nema kvasca. Na podlogu od stavite šljive i pecite ga do 30 minuta na srednjoj rešetki pećnice. Čim je gotov prelijte ga otopljenim maslacem i šećerom, a oni koji vole i egzotične začine mogu dodati cimet. Dobro se slaže s okusom šljive.

Gastro
Hrvatska