GASTRO: Panirani tofu s brokulom – bezmesna egzotika vulkanskog otočja Jave!

2021-09-09-gastro-tofu-brokula

Tofu je prehrambeni proizvod dobiven zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku. Tehnika proizvodnje tofua jednim je dijelom slična proizvodnji sira, zbog čega tofu često nazivaju i sojinim sirom. Premda je uobičajeno mišljenje kako je riječ o namirnici japanskog podrijetla, tofu vuče svoje korijenje s otoka Jave, najgušće naseljenog otoka na svijetu koji inače pripada Indoneziji. Otok Java je gotovo u cijelosti vulkanskog porijekla, i najveća je sastavnica pacifičkog vatrenog prstena koji se nalazi uz rub čitavog Tihog oceana.

Tofu, isto kao i ostale sojine prerađevine popularan je u veganskoj i vegetarijanskoj kuhinji, no rabi se i u ostalim kuhinjama svijeta kao odličan nadomjestak mesu.

Pohali smo tofu vodeći se logikom da ako već pohamo razne vrste mesa, pa i sir, zašto to ne bi probali i sa sojinim sirom. Rezultat je zanimljiv i dobro će biti ponoviti istu kombinaciju s nekim drugim vrstama povrća.

 

Sastojci :

300 g tofua
3 žlice kukuruznog brašna
1,5 dl biljnog ulja za prženje
1 žličica vina od riže
50 ml sojina umaka
1 žlica cheyenne papra
100 g brokule
1 kom tikvica
2 žlice sezama
1 kom paprika
sol, papar

 

Način priprave:

Prije pečenja tofu marinirajte rižinim vinom i sojinim umakom. Zatim tofu izrežite na kockice i panirajte uvaljajte u kukuruzno brašno. Panirani tofu možete pržiti u običnom biljnom ulju, suncokretovu, no egzotičnije će biti ako upotrijebite kokosovo ili palmino ulje. Povrće za prilog skuhajte na pari ili kratko prodinstajte na malo ulja i vode.

Gastro
Hrvatska