GASTRO: Tajna dobrog ćevapa je u lepinji savršene hrskave korice i meke unutrašnjosti!

2021-08-24-gastro-somun

Somun ili lepinja (u upotrebi su još i izrazi kao pitica, hljepčić, lepina ili kruščić, sve listom deminutivi) je krušna izrađevina koja se obično vezuje za ćevape ili roštilj, no izvrstan je i s vrhnjem, maslacem, raznim namazima i pačtetama kao podloga za razne sendviče. Osnovno kod somuna je da on mora imati hrskavu koricu, dok mu je unutrašnjost dobro razabrana, fine i meke strukture pune nepravilnih mjehurića zraka. A kod njegove pripreme, bilo u kućnim ili profesionalnim uvjetima je da date tijestu vremena. Ono se mora odmarati da bi kvasac proradio, a prije pečenja minimalno dva puta nadizati.

Somun, naravno, dolazi iz orijetalne, turske kuhinje, a prema predaji prvi ih je radio Gazi Husrev-begov intendant, koji je bio zadužen za logistiku sultanove carske vojske. On je, legenda kaže, dobio zadatak da osmisli neko pecivo koje će biti ukusno, jednostavno za napraviti, ali i da se brzo hladi. Par standardnih sastojaka i somun je tu, već stoljećima.

 

Sastojci :

250 ml vode
16 g svježeg kvasca
1/2 žlice šećera
360 g brašna
1/2 žlice soli
1 žlica biljnog ulja

 

Način priprave:

U mlaku vodu ubaciti svježi kvasca i pola žlice šećera, dobro razmutiti i pustiti barem petnaestak minuta da kvasac “proradi”. Nakon toga dodati brašno i dobro promiješati (možete koristiti ručni mikser sa spiralnim dodacima za brašno). Miješanje će biti uspješnije ako ste brašno podijelili na dva dijela, a u drugi dio umiješali 1/2 žlice soli. Razdvajanje soli i šećera je važno jer šećer ima funkciju startanja kvasca, dok sol ima suprotni učinak, tako da se smjesi dodaje tek kad je šećer “učinio svoje”. Kad ste sjedini smjesu dodajte joj 1 žlicu ulja i ručno nastavite mijesiti. Smjesa je gotova onoga trena kad se odvaja od posude u kojoj ste miješali. Prekrijte posudu prijanjajućom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi barem pola sata. Za to će vrijeme tijesto udvostručiti svoj volumen.

Pobrašnite radnu površinu kako se tijesto ne bi ljepilo za nju i ručno izvaljate četiri okrugle loptice podjednake veličine. Tijesto je još uvijek vrlo ljepljivo, zato pobrašnite i ruke.

Na pleh od pećnice stavite papir za pečenje jer vašim somunima nije potrebna dodatna masnoća. Pravilno rasporedite somune po plehu, kako bi mogli tijekom pečenja rasti i po vrhu malo pospite brašna, ponovno preklopite prijanjajućom folijom (kako se ne bi sušili) i ostavite da odmara barem 15 minuta. Prije pečenja ručno još malo rastegnite tijesto oblikujući budući somun. Ponovno stavite foliju i ostavite da odmara još 15 minuta.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta na srednjoj rešetki na 275 stupnjeva. Kad je somun gotov, neposredno nakon vađenja iz pećnice, onako vrela poprskati ga običnom vodom, čime se potencira učinak hrskavosti. Prekrijte čistom krpom i ostavite da tako hladi barem 15 minuta.

Gastro
Hrvatska