GASTRO: Prženi slanutak s bulgurom i povrćem – kremasto, fino i zdravo!

2021-09-21-gastro-prženi-slanutak-bulgur

Slanutak je maleni biljni plod iz porodica mahunarki. Postoje dvije priznate vrste od kojih je najpoznatiji slanutak ili slani grah (slanac, cicerica) koji je porijeklom vjerojatno iz jugozapadne Azije.Na Mediteranu se kultivirao vrlo rano, tako da ga od hrvatskih regionalnih kuhinja ona dalmatinska najbolje poznaje i često rabi. Slanutak, za razliku od drugih grahorica, slaže se, praktički, sa svim, od povrća, do mesa i i ribe, od njega se spravlja izvrsno varivo, a pečen i zasoljen može biti i zdrava grickalica ili samljeven čak i kao supstitucija za kavu.

Slanutak na tržište stiže u dva temeljna oblika – sasušen, pa zahtjeva, kao i ostale suhe grahorice, prethodno namakanje u vodi i kuhanje u posoljenoj vodi prije uporabe, ili u konzervi u kojoj je prethodno obrađen, steriliziran i odmah spreman za uporabu.

Bulgur je namirnica od od žitarica napravljena od napuknute ukuhane krupice nekoliko različitih vrsta pšenice, najčešće iz tvrde, durum pšenice. Potječe iz bliskoistočne kuhinje.

Za razliku od slanutka koji, ako nije iz konzerve i kad je dehidriran pa se mora namakati i duže kuhati, bulgur ne zahtijeva dugotrajno kuhanje, već se može i pripremiti namakanjem u vodi, a kako je izvrsna zamjenqa za rižu (usput, slično i izgleda), može se obrađivati na istovjetan način.

 

Sastojci:

330 g slanutka (konzerva)
150 g bulgura
30 g maslaca
1 kom crvenog luka
1 kom mrkve
50 g celera
2 lista kupus (kelj)
1 kom paprike
300 g pelata
2 žlice mješavine začina
sol papar

 

Način priprave:

Malo prepržite slanutak u tavi ili u pećnici. U većoj tavi rastopite maslac i na njemu dinastjte crveni luk. Radite to na srenje jakoj vatri. Kad je luk počeo žutjeti dodajte bulgur i povrće koje ste prethodno nasjeckali. Isto učinite s pelatima (sjeckanom rajčicom) i po potrebi podljevajte vodom ili, još bolje, povrtnim temeljcem. Kuhajte minimalno dvadesetak minuta do pola sata, a u posljednjoj trećini kuhanja dodajte začine i prethodno skuhan ili slanutak iz konzerve kojeg ste već prepržili kako bi dobio hrskaviju teksturu. Slanutać će biti hrvskav, ok će bulgur će ovom jelu dati lijepu kremastu teksturu.

Gastro
Hrvatska