GASTRO: Pavlova, savršen kolač i idealno osvježenje za vruće ljetne dane!

2021-08-22-gastro-pavlova

Ana Pavlova bila je ruska balerina, velika zvijezda svog vremena, rođena krajem 19. stoljeća imala je globalnu karijeru do 1931., kad je umrla na pragu svojih pedesetih. Ana Pavlova bila je neobično krhka i nježna, pa je zbog tog i nisu primili u baletnu školu, kad se prvi put pojavila na audiciji 1890. Kasnije je upravo to postao njen adut, jer je bilo gotovo nevjerojatno koliko snage ima u tom krhkom tijelu. Pavlova je do perfekcije izvodila baletne solo točke iz svog repertoara. Svojom ljepotom i produhovljenim plesom i lakoćom pokreta stvarala je atmosferu blisku nestvarnom, ističu i povjesničari baleta, a bila je slavljena u cijelom svijetu, što se još za njenog života graničilo s legendom. Zato ne čudi da je jedan od standarda suvremene gastronomije – Pavlova kolač, dobio ime upravo po njoj.

Pavlova je desert od u čijoj je podlozi biskvit od bjeljanjaca umućenih sa šećerom, preliven šlagom i različitim svježim voćem. Kolač je krajnje jednostavan, ali pomno odabrani sastojci daju mu savršenu teksturu. Kora je pečena na način da je izvana hrskava, dok je unutrašnjost meka. Pavlova se može raditi kao samostalni desert i tada je kolač ili u obliku torte.

U bolje opremljenim slastičarnicama nekada su se prodavale tzv. beze kore, aima ih i u industrijskom obliku u dobro opskrbljenim supermarketima, tako ako niste vični izradi bijelih kora, ipak možete uživati u ovoj veličanstvenoj slastici, idealnom osvježenju za ljetne dane.

 

Sastojci za biskvit (koru):

5 kom jaja (bjelanjci)
220 g šećera
1/2 žlice esencije vanlije
1 žličica octa

 

Sastojci za nadjev:

2 kom šlag fix prašak
600 ml vrhnja za šlag
400 g bobičastog voća
1 žličica octa

 

Način priprave:

Bio torta ili kolač najteži dio pripreme Pavlove je izrada biskvita ili kore. U stvari, riječ je o procesu sušenja, a ne klasičnog pečenja, tako da je za to potrebno zagrijati pećnicu na nešto manju temperaturu, oko 130 stupnjeva. Umijesite bjelanjke uporno i dugo, tako da dobijete čvrstu smjesu. Njoj dodavajte šećer, vaniliju i ocat i miješajte, može i mikserom dok smjesa ne postane jednolična i čvrsta. Stavite na protvanj i sučite u pećnici oko sat vremena. Kako bi lakše odvojili koru od podloge koristite papir za pečenje. Nakon pečenja/sušenja ostavite da se dobro ohladi. Kore možete napraviti i dan ranije. Umutite šlag i dekorirajte sa svježim bobičastim voćem kojeg barem preko ljeta ima u izobilju. Naravno, poslužiti hladno, ali paziti da šlag ne splasne.

Gastro
Hrvatska