GASTRO: Zaigrajte se mesnim lopticama i ukusan ručak je tu!

2021-08-25-gastro-mesne-okruglice

Mesna okruglica, polpeta ili ćufta ili engleski da se najbolje razumije – meatball je mljeveno meso uvaljano u malu kuglu, najčešće zajedno s drugim sastojcima, poput krušnih mrvica, mljevenog luka, jaja, maslaca i začina. Termički se obrađuju prženjem, pečenjem, kuhanjem na pari ili pirjanjem u umaku. Postoji mnogo vrsta mesnih okruglica koje koriste različite vrste mesa i začina. Pojam se ponekad proširuje i na verzije bez mesa temeljene na povrću (veganske polpete) ili ribi, a za mnogobrojne inačice se rabi naziv loptica.

 

Sastojci :

1/2 kg mljevenog mesa
2 kom crvenog luka
1,5 dl suhog bijelog vina
6 česena češnjaka
1 kom jaje
1 žlica ajvara
600 g pelati rajčica
1 dl maslinova ulja
2 žlice mješavine začina
1 vezica peršina
1 vezica svježeg bosiljka
sol, papar

 

Način priprave:

Usitniti 1 glavicu luka, 2 režnja češnjaka i malo peršinovog lista pa pomiješati s mljevenim mesom i jajetom. Od dobivene smjese, vlažnim rukama oblikovati male okruglice, poslagati ih na papir za pečenje i nakapati uljem. Peći na 250 stupnjeva, 15-ak minuta, odnosno dok se ne napravi korica, a okruglice uhvate lijepu boju. U međuvremenu pripremiti umak od rajčice. Na maslinovom ulju zažutiti 1 glavicu nasjeckanog luka, dodati 2 režnja usitnjenog češnjaka i peršin, pa narezane pelati ili svježe rajčice. Sve zajedno začiniti i kuhati 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Podlijevati bijelim vinom. Potom dodati nekoliko listića bosiljka i ajvar. Umak kuhati dok se svi sastojci ne povežu, a prije samog kraja kuhanja dodati okruglice i sve zajedno prokuhati još 10-ak minuta.

Gastro
Hrvatska