U svojoj široj gastronomskoj percepciji fritter ili po hrvatskom fritula je mljeveno meso, morski plodovi, voće, povrće ili drugi sastojci...
Po definiciji, Puding je vrsta slatkog deserta koji spravljamo kuhanjem brašna, jaja, krupice i maslaca u mlijeku ili na pari. Riječ puding...
Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak...
Tiramisu (talijanski:”podigni me” ili “razveseli me”) je talijanski desert s okusom kave. Napravljen je od keksa piš...
Grožđa ima, cijene nisu baš najniže, ali uglavnom se kvaliteta nudi, tako da je loše grožđe ovih dana gotovo nemoguće kupiti. Osim š...
Banana je ime roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz porodice Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji ljude...
Ana Pavlova bila je ruska balerina, velika zvijezda svog vremena, rođena krajem 19. stoljeća imala je globalnu karijeru do 1931., kad je umrla...
Rožata je dalmatinski tradicionalni puding s preljevom od karamela, varijanta francuske crème brûlée. Posebno ga cijene Dubrovčani koji...
Na prvi pogled slastica krem brulee čini se jednostavnim: ima kratki popis sastojaka i može se napraviti u nekoliko koraka. Ispod površine...
Jeste li znali da su breskve biljka koja pripada porodici ruža? Kao voćka je sjajna, naravno, svježa, a u kolačima, osobito onim ljetnim...
Kruh od banane najčešće pravimo kad ne zamo što ćemo s prezrelim bananama, da se ne bace, no banane s orasima i smeđim šećerom
Ekler je slastica izrađena od kuhanog tijesta, napunjenog kremom i prelivenog čokoladnom glazurom. Tijesto je isto kao i za profiterol, kod...
Amerikanci nisu osobito puno toga dali svjetskoj gastronomiji, jer su u kuhinji isto kao i u povijesti – doseljenici su u novom svijetu...
Sorbet, ledena poslastica i desert koji se u gastronomiji ponekad naziva i talijanski led ili pakvodeni led smrznuti je desert napravljen od...
Sladoled mora biti kremast da bi bio dobar. Zato se za njegovu podlogu koristi grčki jogurt, a med koji je također predviđen ovom procedurom...
Slatko vrhnje ima obično od 36 – 45% mliječne masti, koja tučenjem ili miksanjem (uvlačenjem zraka) povećava volumen, jer se zrak...
Ponuda jagoda je obilna, cijena prihvatljiva, one su voćke na vrhuncu zrelosti, pa se zna dogoditi da su i prezrele. Kako ste se, isto
Sladoled je slastica, desert izveden iz nečega što se u epohama prije nas nazivao kremasti led. Bilo je to doba kad nije bilo učinkovitih
Trešnja je jedna od rijetkih biljaka koja nema izvorni latinski botanički naziv, a one koje nalazimo na tržištu (pojavljuju se krajem svibnja...
Jagode sa šlagom su svojevrstan fetiš, visoka razina gastronomske kulture potekla iz viših klasa, kao i običaj da se uz taj desert poslu...