desert

2021-11-29-gastro-DESERTI-fritule

DESERTI: Započeo je Advent, nezamisliv bez mirisnih i zamamnih fritula!

U svojoj široj gastronomskoj percepciji fritter ili po hrvatskom fritula je mljeveno meso, morski plodovi, voće, povrće ili drugi sastojci...

2021-11-21-CRO-gastro-puding suhe šljive

GASTRO: Domaći puding sa suhim šljivama i džemom. Neponovljivo iskustvo!

Po definiciji, Puding je vrsta slatkog deserta koji spravljamo kuhanjem brašna, jaja, krupice i maslaca u mlijeku ili na pari. Riječ puding...

2021-11-19-DESERTI-gastro-savijača od jabuka

DESERT: Savijača od jabuka s umakom od vanilije, slatki plodovi jeseni na tanjuru!

Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak...

2021-11-14-gastro-DESERT-tiramisu

DESERTI: Tiramisu – piškote, malo kave , uz neizostavni mascarpone i izvrstan kolač je tu!

Tiramisu (talijanski:”podigni me” ili “razveseli me”) je talijanski desert s okusom kave. Napravljen je od keksa piš...

2021-09-26-gastro-savijača

DESERTI: Tajna dobre savijače nije u tijestu, već uvijek u nadjevu!

Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak...

2021-09-12-gastro-kolač-grožđe

GASTRO: Vrhunac je sezone grožđa. Prije mošta i mladog vina osladite se kolačima od grožđa!

Grožđa ima, cijene nisu baš najniže, ali uglavnom se kvaliteta nudi, tako da je loše grožđe ovih dana gotovo nemoguće kupiti. Osim š...

2021-09-02-pečene-banane

GASTRO: Pečene banane, iznenađujući desert za par minuta!

Banana je ime roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz porodice Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji ljude...

2021-08-22-gastro-pavlova

GASTRO: Pavlova, savršen kolač i idealno osvježenje za vruće ljetne dane!

Ana Pavlova bila je ruska balerina, velika zvijezda svog vremena, rođena krajem 19. stoljeća imala je globalnu karijeru do 1931., kad je umrla...

2021-08-15-gastro-rožata

GASTRO: Rožata, neodoljivi mediteranski puding u kojeg jedno Hrvati stavljaju poseban sastojak!

Rožata je dalmatinski tradicionalni puding s preljevom od karamela, varijanta francuske crème brûlée. Posebno ga cijene Dubrovčani koji...

2021-08-11-gastro-creme-borulee

GASTRO: Creme brulee, jednostavna slastica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Na prvi pogled slastica krem brulee čini se jednostavnim: ima kratki popis sastojaka i može se napraviti u nekoliko koraka. Ispod površine...

2021-08-01-gastro-hladni-kolač-breskva

GASTRO: Hladni kolač od bresaka – savršeno ljetno osvježenje!

Jeste li znali da su breskve biljka koja pripada porodici ruža? Kao voćka je sjajna, naravno, svježa, a u kolačima, osobito onim ljetnim...

2021-07-26-gastro-banana-kruh

GASTRO: Nikad ne bacajte prezrele banane, napravite kruh od njih i dobiti ćete sjajan kolač!

Kruh od banane najčešće pravimo kad ne zamo što ćemo s prezrelim bananama, da se ne bace, no banane s orasima i smeđim šećerom

2021-07-18-gastro-ekleri

GASTRO: Ekleri znače bljesak. Zašto? Zato što nastaju i nestaju u trenutku!

Ekler je slastica izrađena od kuhanog tijesta, napunjenog kremom i prelivenog čokoladnom glazurom. Tijesto je isto kao i za profiterol, kod...

2021-07-11-gastro-banana-split

GASTRO: Banana Split nema veze sa Splitom i Dalmacijom, ali osvježava kao da ste na moru!

Amerikanci nisu osobito puno toga dali svjetskoj gastronomiji, jer su u kuhinji isto kao i u povijesti – doseljenici su u novom svijetu...

2021-07-04-gastro-sorbet-limun

GASTRO: Sorbet, ledeni desert koji osvježava bolje od sladoleda!

Sorbet, ledena poslastica i desert koji se u gastronomiji ponekad naziva i talijanski led ili pakvodeni led smrznuti je desert napravljen od...

2021-06-24-gastro-sladoled-jogurt

GASTRO: Osvježite se sladoledima koje ste sami napravili! Dovoljno je voće i jogurt!

Sladoled mora biti kremast da bi bio dobar. Zato se za njegovu podlogu koristi grčki jogurt, a med koji je također predviđen ovom procedurom...

2021-06-22-gastro-bobičasto-voće

GASTRO: Bobičasto voće sa šlagom. Nema kuhanja, samo miješanje, a uspjeh je zajamčen!

Slatko vrhnje ima obično od 36 – 45% mliječne masti, koja tučenjem ili miksanjem (uvlačenjem zraka) povećava volumen, jer se zrak...

2021-06-13-gastro-biskvit-pjena-jagode

GASTRO: Iskoristite sezonu do kraja – biskvit punjen pjenom od jagoda!

Ponuda jagoda je obilna, cijena prihvatljiva, one su voćke na vrhuncu zrelosti, pa se zna dogoditi da su i prezrele. Kako ste se, isto

2021-06-09-gastro-sladoled

GASTRO: Prepolovite vrući tjedan savršeno kremastim sladoledom iz kućne radinosti!

Sladoled je slastica, desert izveden iz nečega što se u epohama prije nas nazivao kremasti led. Bilo je to doba kad nije bilo učinkovitih

2021-06-06-gastro-trešnje-pita

GASTRO: Započela je sezona trešanja. Jedite ih svježe, ali i kao desert će biti fenomenalne!

Trešnja je jedna od rijetkih biljaka koja nema izvorni latinski botanički naziv, a one koje nalazimo na tržištu (pojavljuju se krajem svibnja...

2021-06-03-gastro-jagode-palačinke

GASTRO: Sezona jagoda je u zenitu. Pripremite profinjenu kombinaciju – jagode sa šlagom s palačinkama!

Jagode sa šlagom su svojevrstan fetiš, visoka razina gastronomske kulture potekla iz viših klasa, kao i običaj da se uz taj desert poslu...