DESERTI: Započeo je Advent, nezamisliv bez mirisnih i zamamnih fritula!

U svojoj široj gastronomskoj percepciji fritter ili po hrvatskom fritula je mljeveno meso, morski plodovi, voće, povrće ili drugi sastojci koji se prže u dubokom ulju, mogu biti umočeni u tijesto ili panirani, ili se peče samo tijesto bez dodatnih sastojaka. Fritule se pripremaju u slatkim i slanim varijantama. Hrvatska kulinarija za fritule ima uže određenje to je slastica koja nalikuje krafnama, a pripremaju se u Kvarnerskome primorju, Istri, Dalmaciji, Sloveniji i Veneciji. U Primorju i Istri je običaj da se rade u danima posta, Badnjak i u vrijeme mesopusta. Vrlo su slične talijanskim zeppolama, no obično im se dodaje liker, rakija i korica limuna, mogu sadržavati grožđice, a posipaju se šećerom. Mogu se pripremati od dizanog tijesta s kvascem ili gušćeg lijevanog tijesta s praškom za peciva.

 

Sastojci :

400 g glatkog brašna
7 g vanilin šećera
1/2 l biljnog ulja za prženje
2 kom jaja
50 g bijelog šećera
0,5 dl ruma
14 g praška za pecivo
2 žlice šećera u prahu
2 dl jogurta
1 žličica cimeta
1 kom limun (korica)

 

Način priprave:

Ulje treba prethodno zagrijati u loncu. Važno je da bude dovoljno ulja kako bi fritule mogle plivati u njemu, da ne dodiruju dno. Kada ste zagrijali ulje da bude vruće, smanjite vatru na lagano. Fritule se ne smiju pržiti na jakoj vatri jer se neće stići napuhati. Smjesa je krajnje jednostavna: izmiješajte jaje, jogurt, šećer (običan i vanilin), rum i sol. Neki umjesto ruma savljaju rakiju (lozovača), a funcija alkohola je da izvuče višak masnoće iz tijesta. Nakon toga umiješajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro spojite dok ne dobijete gusto tijesto.

Kod pženja pazite da lonac ne prepunite tijestom koje se peče, već ostavite mjesta da se mogu napuhnuti i da se pritom mogu same okretati. Neka se podjednako vrijeme peku s obje strane, sve dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Vruće fritule izvadite na kuhinjski papir kako bi upio masnoću od pečenja, a nakon toga ih posipajte šećerom u prahu.