DESERT: Savijača od jabuka s umakom od vanilije, slatki plodovi jeseni na tanjuru!

2021-11-19-DESERTI-gastro-savijača od jabuka

Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak štrudla u finoj jufki aka, književno rečeno, dobrom vučenom tijestu koje, navodno, treba biti tanko kao novinski papir da bi bilo ukusno. No, kad pogledamo njegove sastojke – glatko brašno, ulje voda i sol, uviđamo da tu nema previše izazova glede okusa. Tom logikom ide i zaključak da je svako tijesto, pa i ono kupovno, na placu, popularne kore u tri debljine (tanka, srednja i debela), bez obzira na inačicu s jajima ili bez, u stvari, dobro, pa čak i ono industrijsko. Naime, tajna je uvijek u nadjevu. Jer, tijesto je samo podloga, dok nadjev koji uvijek treba biti obilan i od kvalitetnih namirnica daje šmek ovom jelu.

Sastojci :

6 kom listovi kora za savijače
1 kg jabuka
80 g grožđica
2 dcl mlijeka
100 g krušnih mrvica
170 g šećera
1 kom limun
1 štapić vanilije
5 kom jaja (samo žumanca)
1 žličica cimeta
14 g vanilin šećera
150 g maslaca
sol, papar

Priprema:

Jabuke oguliti, naribati i pomiješati s 50 g šećera. Možete ih narezati ili, ako su fine brašnaste, isjeckati u sitne komade. Grožđice namakati u vodi, minimalno pola sata prije stavljanja u smjestu, tako da nabubre i povećaju volumen. Napraviti smjesu za nadjev, a da ne bi bila mokra, možete ubaciti žlicu krušnih mrvica. Kore za savijaču premazati rastopljenim maslacem i spojiti po dvije za jednu savijaču. Naizmjence stavljati nadjev – rasporediti ga po korama, eventualno razmazati. . Nemojte nadijevati od ruba, tako da možete presaviti s obje strane i zatvoriti. Peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Umak od vanilije se spravlja na način da se žumanca, šećer, vanilin šećer i prokuhano mlijeko s komadićem vanilije izmiješajte u porculanskoj ili metalnoj posudi koju ćete staviti na drugu posudu s vrućom vodom. Stalno tucite metlicom umak i ne smijete dozvoliti da proključa, jer će to svoriti grudice. Nakon pečenja, pustiti da se malo ohladi i posuti kroz sito vanilin šećerom. Možete ili ne morate ukrasiti i s malo šlaga ili slatkog vrhnja ili pak sa žlicom zašećerena mladog sira..

Gastro
Hrvatska