DESERTI: Tajna dobre savijače nije u tijestu, već uvijek u nadjevu!

2021-09-26-gastro-savijača

Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak štrudla u finoj jufki aka, književno rečeno, dobrom vučenom tijestu koje, navodno, treba biti tanko kao novinski papir da bi bilo ukusno. No, kad pogledamo njegove sastojke – glatko brašno, ulje voda i sol, uviđamo da tu nema previše izazova glede okusa. Tom logikom ide i zaključak da je svako tijesto, pa i ono kupovno, na placu, popularne kore u tri debljine (tanka, srednja i debela), bez obzira na inačicu s jajima ili bez, u stvari, dobro, pa čak i ono industrijsko. Naime, tajna je uvijek u nadjevu. Jer, tijesto je samo podloga, dok nadjev koji uvijek treba biti obilan i od kvalitetnih namirnica daje šmek ovom jelu.

Sastojci :

6 kom listovi kora za savijače
200 g mljevenog maka
50 g grožđica
2 dcl mlijeka
100 g oraha
150 g šećera
400 g svježeg sira
1 kom limun
1 štapić vanilije
150 g maslaca
sol, papar

 

Priprema:

Mlijeko, kojem je dodana vanilija, pustiti da provrije i preliti po maku kojem su dodane grožđice i 50 g šećera, te promiješati i pustiti da se ohladi. Svježi sir promiješati i dodati 50 g šećera, dodati naribanu koricu i sok jednog limuna. Jabuke oguliti, naribati i pomiješati s 50 g šećera. Kore za savijaču premazati rastopljenim maslacem i spojiti po dvije za jednu savijaču. Naizmjence stavljati nadjev – najprije jabuke posipane orasima, zatim sir i na kraju mak. Nemojte nadijevati od ruba, tako da možete presaviti s jedne strane po jabukama, a s druge po maku. Peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Smjesa je dovoljna za tri savijače.

Opisali smo pripravu slatke inačice, temeljene na siru, u slanoj varijanti izbacite mak, jabuke i grožđice i dodatno posolite, a za puniji okus u smjesu možete ubaciti jedno kiselo vrhnje (2 dcl). Također, možete napraviti i slanu inačicu samo umjesto sira i voća dodajete mljeveno meso prethodno pečeno na ulju s dodatkom crvenog luka. Slana inačica voli blitvu ili špinat, uz mladi sir, a umjesto mlijeka možete upotrijebiti jogurt.

Gastro
Hrvatska