GASTRO: Domaći puding sa suhim šljivama i džemom. Neponovljivo iskustvo!

Po definiciji, Puding je vrsta slatkog deserta koji spravljamo kuhanjem brašna, jaja, krupice i maslaca u mlijeku ili na pari. Riječ puding (pudding) engleskog je podrijetla i gastronomski priprada britanskoj slastičarskoj tradiciji.

Industrijalizacijom prehrane vrijeme puding se priprema poluindustrijski tako da se u vrećicama prodaje prah koji treba samo skuhati u mlijeku uz dodatke po želji. No, kako je riječ o doista jednostavnom postupku, nema razloga da ne pokušate sami, kod koće spraviti svoj puding. Mi smo se opredijelili za inačicu sa suhim šljivama, no može i bez njih. Puding solo ili sa dodatkom kojeg najviše volite. To može biti neko drugo voće ili čokolada. Važno je samo da je slatko!

 

Sastojci :

200 g mekog brašna
200 g šećera
5 kom jaja
14 g vanilin šećera
1/2 l mlijeka
1 kom mahune vanilije
0,5 dl ruma za kuhanje
80 g maslaca
175 g suhih šljiva
100 g džema od šljiva

 

Način priprave:

Na umjerenoj vatri otopite maslac, činite to miješanjem posude, a znak da je gotovo je da se smjesa počinje pjeniti. Istodobno, kroz isto prosijte brašno i na suho dodajte šećer, te promješejte. Dodajte vanilin šećer ili sitno narezanu stabljiku vanilije, što je s aspekta arome, svakako, bolja opcija. Dodajte jaja, jedno po jedno i pjenjačom umutite kozistentnu smjesu. Mora biti izrazito žuta, gusta i bez grudica i pjene. Dodajte mlijeko i nastavite miješati. Ulijete malo ruma, zbog arome i kad je smjesa jednolična spremna je za kuhanje (pečenje). U posudu za pečenje ili u kalupe, mogu i oni za mufine, stavite po jednu suhu šljivu ili/i malo džema od šljiva. Suhe šljive ste, naravno pripremili na način da ste im dali vremena da nabubre u mlakoj vodi (minimalo 1/2). Ulijte smjesu u kalupe i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na srednjoj rešetki cca. 30 minuta i pri temperaturi od 180 stupnjeva. Gotovo je kad je gornja površina dobila zlatnožutu boju i blagu koricu, no unutrašnjost mora ostati žuta i jednolična, kozistentna. Da biste to postigli tijekom pečenja ne otvarajte pećicu. Poslje pečenja i nakon vađenja iz kalupa možete dekorirati s malo džema od šljiva.