GASTRO: Ekleri znače bljesak. Zašto? Zato što nastaju i nestaju u trenutku!

2021-07-18-gastro-ekleri

Ekler je slastica izrađena od kuhanog tijesta, napunjenog kremom i prelivenog čokoladnom glazurom. Tijesto je isto kao i za profiterol, kod nas poznatog kao prinez krafna- Premda ga zovemo kuhanim, tijesto se peče dok u svojoj unutrašnjosti ne iznutra ne postane svježe i šuplje. Jednom kad se ohladi, tijesto se puni kremom s okusom vanilije, kave ili čokolade (krem pâtissière) ili pak običnim šlagom. Ostali nadjevi mogu biti krema s okusom pistacije i ruma, a popularni su nadjevi s okusom voća ili pire od kestena. Šlag je ponekad karamela, u tom se slučaju desert može nazvati bâton de Jacob.

Ime ovog popularnog deserta dolazi od francuskog éclair, što znači “bljesak munje”, vjerojatno nazvan po tome što se brzo jede, munjevito – u tri zalogaja kolač je gotov! Eclair se u francuskoj kuhinji pojavljuje tijekom devetnaestog stoljeća i pod od nazivima “pain à la Duchesse” i “petite duchesse”. Povjesničari hrane pretpostavljaju da je eklere prvi put napravio Antonin Carême (1784–1833), poznati francuski kuhar. Krajem 19 stoljeća ekleri će prvo pokoriti europske dvorove, da bi dvadesetom stoljeću postali internacionalna slastica.

 

Sastojci za tijesto:

200 g brašna (oštrog)
250 ml vode
125 g maslaca
4 kom jaja
1 žlica šećera
1 žličica soli
Sastojci za nadjev:
1/2 l mlijeka
4 kom žumanjca
100 g šećera
35 gr gustina
1 žličica arome vanilije
2 dl slatkog vrhnja
2 žlice mediteranskih začina
Sastojci za preljev:
1 dl slatkog vrhnja
70 g crne čokolade

 

Način priprave: U lonac uspite vodu, dodajte šećer, sol i maslac, i ostavite da proključa. Potom u smijesi dodajte brašno i dobro promješajte. U ohlađeno tijesto ubacite jedno po jedno jaje i izmješajte mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Kad je gotovo tijesto slastičarsku vrećicu s lijevkom i na protvanj na kojemu je papir za pečenje. Istisnite tijesto veličine budućih eklera.Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta na 180 stupnjeva.

Nadjev se priprema na način da se mlijeku doda aroma vanilije i pustite da provrije. U međuvremenu umutite žumanjca sa šećerom i dodajte gustin, pa sve dobro izmiješajte. U smjesu ulijte malo provrelog mlijeka i dobro izmiješajte, sve dok ne nestanu grudvice, a onda dodajte i ostatak mleka. Ponovo energično promašajte, i vratite smjesu u posudu u kojoj se kuhalo mlijeko, pa miješajte na laganoj vatri sve dok se nadjev ne zgusne.

Kad je nadjev gotov, prekrijte ga plastičnom folijom kako se ne bi uhvatila korica. U ohlađen nadjev dodajte umućeno slatko vrhnje i dobro promiješajte dok se sve ne sjedini.

Ohlađene eklere napunite pripremljenim nadjevom pomoću slastičarske vrećice. Možete ih nožem prepoloviti po dužini ili napravite rupicu kroz koju ćete da utiskivati nadjev.

Preljev se radi tako da prvo zagreijte slatku vrhnje, vodeći računa da ne provri, pa u nju dodajte sitno izlomljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi, a kada postane mlaka, gornje dijelove eklera umočite u nju.

Osim čokolade, eklere možete ukrasiti šećerom u prahu, mljevenim orašastim plodovima, karamel preljevom itd.

Gastro
Hrvatska