GASTRO: Rožata, neodoljivi mediteranski puding u kojeg jedno Hrvati stavljaju poseban sastojak!

2021-08-15-gastro-rožata

Rožata je dalmatinski tradicionalni puding s preljevom od karamela, varijanta francuske crème brûlée. Posebno ga cijene Dubrovčani koji ga zovu rozata. Premda je se često govori da je ona autohtona hrvatska slastica, od srednovjekovlja, kad su se pojavili prvi zapisi o tom neodoljivom kremastom kolaču, poznata je pod različitim nazivljem širom Mediterana. Tako u je u Francuskoj creme brulee nezaobilazan gastro standard, u Italiji se priprema creme caramel, dok u Španjolskoj rade svoj čuveni flan. Ipak, rožata i uz to dubrovačka po jednom sastojku je posebna. U nju ide nekoliko kapi likera od ruže, koji se na jugu Hrvatske naziva rosalin. U ostalim djelovima Dalmacije, stavlja se rum, kao i aroma vanilije i naribana korica od naranče ili limuna. Rožata je, u stvari, posebna vrsta mediteranskog pudinga.

 

Sastojci:

1/2 l mlijeka
150 g šećera
14 g vanilin šećera
prstohvat soli
6 kom jaja
200 g šećera za karamel
0,5 dl likera od latica ruža
1 žličica limunove (narančine) korice

 

Način priprave:

U posudi s debljim dnom rastopiti 5-6 žlica šećera s 1-2 žlice vode. Kada je otopljen uspiote ga na dno posudice u kojoj će se peći rožata. Krema se radi tako da se pjenjačom izmješaju jaja, šećer i vanilin šećer. Može i mikerom, ali valja šatiti za se jaja ne zapjene. Dodajti koricu neprskanog limuna, uz postepeno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom. Važno je postepeno dodavanje kako bi se jaja temperirala, čime se izbjegava koagulacija i neželjene grudice.

Raožata se peče u razvojenim posudicama koje se stave u protvanj u koji se uspje voda, barem do razine polovice posude. Standardno vrijeme pečenja je 45 minuta na srednjoj rešetki pećnice, a rozata je gotova kad se stvori svjetlo smeđa korica. Kad je gotova, pustite ju da se ohladi i preokrenite kalupe naopako, tako da karemel bude na vrhu. Dodatno ohladiti u hladnjaku prije posluživanja.

Gastro
Hrvatska