GASTRO: Dinja s pršutom, jelo bez kuhanja i sa samo samo dvije namirnice, uz milijun doživljaja!

2021-07-08-gastro-dinja-pršut

Dinja (lat. Cucumis melo) je jednogodišnja biljka koja se ubraja u porodicu Cucurbitaceae. Uzgaja se uglavnom u Aziji, SAD-u, Meksiku, ali i u mnogim mediteranskim zemljama. Naziva se još dina, melon, pekun, pipun i pepun. Premda je riječ o povrću, a ne voću dinja je osnova za voćne salate, a u gastronomiji ju poznajemo još od rimskih vremena.

Kombinacija slatkastog okusa dinje i slanog pršuta je jedna od jednostavnijih i uspješnijih sljubljivanja dvije namirnice u ove vruće ljetne dane. Možete eksperimentirati i s još nekim drugim sastojcima kao što je sir mozzarela ili feta sir, pa čak i prepečeni kruh s maslinovim uljem ili tost, ali nije potrebo. Svježina dinje i snaga pršuta dovoljno je jamstvo vrhunskog gastro doživljaja. Isto je sa začinjanjem. Može i koja kap reduciranog aceto balsamica ili par kapi limuna, ali to je kiselina, koja jednostavno odvodi cijeli koncept u nekom drugom smjeru. Jer, kad se počne dodavati, onda se slaže u beskraj, pa može i rikula, pa i malo maslina, ali na kraju to neće, ipak, biti to.

 

Sastojci:

1/2 kg dinje
150 g pršuta

 

Način priprave:

Kod pripreme ovog jednostavnog jela bez kuhanja važno je da je dinja dovoljno zrela i da ju prije posluživanja ohladimo u hladnjaku. S druge strane pršut prije kombinacije treba biti na sobnoj temperaturi da se opusti. Očistite središte dinje, maknite koru i narežite kriške. Kriške dinje omotajte pršutom i uživajte!

Gastro
Hrvatska