GASTRO: Salata sa mozzarella sirom i slanutkom – još jedno kompletno jelo bez kuhanja!

2021-07-12-gastro-slanutak-salata

Slanutak je jedna od gotovo zaboravljenih namirnica ćiju je uporabu nužno revitalizirati. Naime, on je stoljećima prisutan u mnogim hrvatskim necionalnim jelima, a do prije pedesetak godina, kad je o grahoricama riječ, dominirao je dalmatinskom kuhinjom, no posljednjih desetljeća ustuknuo je pred navalom industrijski obrađenih namirnica zapadne gastronomije. Šteta, jer doista je riječ o vrlo vrijednoj namirnici, ne samo nutricionistički, već i funkcionalno. Slaže se, praktički, sa svim, od povrća, do mesa i i ribe, od njega se spravlja izvrsno varivo, a pečen i zasoljen može biti i zdrava grickalica ili samljeven čak i kao supstitucija za kavu.

Slanutak na tržište stiže u dva temeljna oblika – sasušen, pa zahtjeva, kao i ostale suhe grahorice, prethodno namakanje u vodi i kuhanje u posoljenoj vodi prije uporabe, ili u konzervi u kojoj je prethodno obrađen, steriliziran i odmah spreman za uporabu. Opcije salate sa slanutkom, praktički su neiscrpne: kao dodatak ide svježe sezonsko povrće, kojeg sad na vrhuncu ljeta u izobilju, meso, osobito piletina, pečena panceta, feta sir i drugo.

 

Sastojci:

250 d slanutka
1 kom paprike
150 g cherry rajčice
100 g mozarella sir
1 dl maslinova ulja
0,5 octa
1 kom limun
1 žlica suhih mediteranskih začina
sol, papar

 

Način priprave:

Još jedno jelo bez kuhanja i, što je najvažnije, kompletan obrok, jer slanutak, uz sva svoja dobra nutritivna svojstva sadrži i ugljikohidrate, tako da kruh ili tjestenina nisu potrebni. U zdjelu ubacite oprano i nasjeckano povrće, te začinite solu i papru. Ostale mokre sastojke prelijte po salati i na kraju dodajte kriške sira mozzarella.

Gastro
Hrvatska