GASTRO: Hladna salata s krumpirom i jajima nije samo “spašavanje” jučerašnjeg mesa. To je novi doživljaj!

2021-07-19-gastro-salata-krumpir

Ostalo mesa od vikenda? Dan, dva će izdržati u hladnjaku i onda ćete ga baciti? Ne činite to, jer s malo mašte možete sačiniti potpuno novo jelo. Hladne krumpirove salate su pravo izmišljene za to.

Krumpir salata i obična kokošja kuhana jaja osnova su za nebrojene hladne salate u kojima bezgranično možete kombinirati namirnice. Zahvaljujući raznovrsnim receptima, možete odabrati salatu od krumpira i jaja za prave proizvode, vrijeme kuhanja, lakoću… Zbog svestranosti ovih proizvoda, čak se i popularni recepti mogu mijenjati. Tako, primjerice, već dosanu u tešku majonezu možete zamijeniti prirodnim jogurtom s maslinovim uljem, senfom Dijon i dobiti novi, zanimljiv okus.

Kombinacije su nebrojene: u umak od salate dodajte kapare, inćune, artičoke, mesne juhe, origano, đumbir, bosiljak ili timijan. Ako želite, radite vegetarijanske inačice, uz malo pomoći kulinarske mašte i kombinatorike možete sve učiniti.

Opća formula je jednostavna – što više svježeg povrća i zelenila. Dodaci koji povezuju najčešće su maslinovo ulje ili kiselo vrhnje, pa i jogurt i senf. Najbolji je, naravni, onaj iz Dijons, francuski senf daje teksturu orašastih plodova, s opornim, pikantnim, ugodnim okusom. Savršeno pogodan za ručak i večeru. Krompir i salata od jaja zamijenit će užinu, složenu prilog glavnom jelu. Poslužuje se u obrocima.

Ova slata je izvrstan dodatak ručku. Jelo se sastoji od namirnica koji su uvijek pri ruci. Za oštrinu u umaku dodajte sitno sjeckani češnjak, kurkumu ili začina po vašem ukusu.

Sastojci:

250 g mladog sira
6 kom jaja
50 g maslaca
6 kom jaja
1 žlica senfa
1 kom limun
1 žličica crvene paprike
1 vezica peršina
250 g pilećih prsa
1 kom crveni luk
300 g krumpira
100 g celera
2 žlice mediteranskih začina
sol, papar

 

Način priprave:

Stavite krumpir u lonac za kuhanje, dodajte vodu i zasolite. Pustite da zavrije. Smanjite toplinu, kuhajte, nepokriveno, dok ne omekša, 15-20 minuta. Ocijediti, potpuno ohladiti.

Izrežite krumpir na pločice ili kockice; stavite ih u veliku posudu. Nasjeckajte 4 jaja; a presotala dva narežite kad salata bude gotova i stavite na vrh. Krompiru dodajte nasjeckana jaja, kisele krastavce i luk. Pomiješajte luk, celer, začine, papriku i limun, sol i papar; lagano umiješajte u saltu.

Prelijte narezanim jajetom i pospite paprikom. Stavite u hladnjak, poklopljeno, najmanje dva sata prije posluživanja.

 

Gastro
Hrvatska