GASTRO: Gazpacho, hladna juha od rajčice, idealno jelo za vruće ljetne dane!

2021-07-07-gastro-gazpacho

Gazpacho, u gastronomiji poznatiji kao andaluzijski gazpacho, hladna je juha od sirovog, miješanog povrća, temeljena na rajčicama. Nastao je u južnim predjelima Iberijskog poluotoka i proširio se na druga područja. Gazpacho je nacionalno jelo Španjolske i Portugala, posebno tijekom vrućih ljeta, jer je osvježavajući i, što je najvažnije, priprema se bez kuhanja, samo usitnjavanjem povrća, posljednjih desetljeća uz pomoć blendera.

Premda postoje i drugi recepti zvani gazpacho, poput gazpacho manchego, uobičajena upotreba podrazumijeva juhu od rajčice gazpacho. Postoji i niz jela koja su usko povezana i često se smatraju njihovim varijantama, kao što su ajoblanco, salmorejo, pipirrana, porra antequerana (bliža juhi od kruha) i cojondongo.

Nadalje, tu su i mnoge moderne inačice gazpacha s avokadom, krastavcima, peršinom, jagodama, lubenicom, grožđem, mesnim temeljcem, plodovima mora i ostalim sastojcima umjesto rajčice i kruha.

Tradicionalno, gazpacho se pravio tako da se povrće u mužaru tuklo tučkom; ova se mukotrpnija metoda još uvijek ponekad koristi jer pomaže održavati gazpacho hladnim i izbjegava pjenu i potpuno glatku konzistenciju koju stvaraju miješalice ili procesori hrane.

 

Sastojci:

1 kg rjačice
1 kom krastavac
2 kom paprike
2 česena češnjaka
1 žlica soli
1 kom limuna
2 žlice maslinova ulja
sol, papar

 

Način priprave:

Prije stavljanja u blender povrće nasjeckajte u grubo. Miksajte, ali ne previše tako da se osjeti povrtna tekstura pod nepcem. Smjesi dodajte limunov sok i maslinovo ulje i do posluživanja držite smjesu u hladnjaku. Možete ukrasiti s par kapi aceta balsamica.

Gastro
Hrvatska