GASTRO: Smokve petrovače sa mozzarellom na salatu, slatko-slana fantazija!

2021-07-14-gastro-salata-smokve-petrovače

S razlogom smokvi se u gastronomiji daju različiti epiteti, o njoj se govori, uglavnom u superlativima. Tako je ona kraljica voća, božica Mediterana, a sve nutricionističke kvalitete, pa i one afrodizijačke nemoguće je nabrojati. Uglavnom, smokva je supervoćka, a krajem lipnja u Hrvatskoj dozrijevaju tzv. petrovače, prve smokve u godini, a prepoznati ćete ih po karakterističnoj tamnoj boji po čemu se razlikuju od zrelih zelenih smokava čije ćemo dozrjevanje dočekati tek krajem kolovoza i početkom rujna.

Kako sezona petrovača iznimno kratko traje, pohitajte i nabavite ih kao osnovu za još jedno u nizu jela koje možete pripremiti bez kuhanja, samo pranjem i usitnjavanjem namirnica.

Mi smo se opredijelili za inačicu s mozzarella sirom, no isto će savršeno funkcionirati i sa feta sirom ili pak grabacijašem, a moguće je eksperimentirati i s prišutom. Slatko-slane kombinacije u ove vrele ljetne dane, jednostavno, su neodoljive!

 

Sastojci:

300 g smokava
150 g sira mozzarella
100 g rikule (zelena salata, opcija)
1 vezica svježeg bosiljka
1 dl maslinova ulja
1 kom limun
1 žlica meda
1 žlica suhih mediteranskih začina
sol, papar

 

Način priprave: Operite i usitnite salatu, a smokve izrežite na križ. Dekorijate salatu sa svim sastojcima i prelijte prethodno pripravljenim dresingom koji se sastoji od maslinova ulja, naravno, djevičanskog kojemu smo dodali malo limunova soka i žlicu meda, te umiješali mediteranske začine.

Gastro
Hrvatska