Gastro

2021-06-25-gastro-carpacicio-tuna

GASTRO: Doznajte zbog čega je dimljena tuna “morski pršut”. Carpaccio skriva tajnu!

Carpaccio je sirovo meso ili meso ribe koje je tanko narezano ili istučeno, a služi se sirovo, obično kao predjelo. U suvremenoj se kulinariji...

2021-06-24-gastro-sladoled-jogurt

GASTRO: Osvježite se sladoledima koje ste sami napravili! Dovoljno je voće i jogurt!

Sladoled mora biti kremast da bi bio dobar. Zato se za njegovu podlogu koristi grčki jogurt, a med koji je također predviđen ovom procedurom...

2021-06-23-gastro-nemasni-pečeni-krumpir

GASTRO: Obrok bez mesa – nemasni pečeni krumpir i salata. Dovoljno, i ručak je tu!

Većini ljudi kad su vrućine hrana slabo paše, ali jesti se mora, tako da se radije biraju lagane ljetne salate od svježeg povrća, isto

2021-06-22-gastro-bobičasto-voće

GASTRO: Bobičasto voće sa šlagom. Nema kuhanja, samo miješanje, a uspjeh je zajamčen!

Slatko vrhnje ima obično od 36 – 45% mliječne masti, koja tučenjem ili miksanjem (uvlačenjem zraka) povećava volumen, jer se zrak...

2021-06-21-gastro-bruschette-povrće

GASTRO: Bruschette s povrćem – spas od vrućine bez puno kuhanja. Hrskavo i osvježavajuće!

Bruschetta jekomad kruha s roštilja u koji je utrljan češnjak i preliven je maslinovim uljem i sol. I ništa više, no nebrojene inačice...

2021-06-20-gastro-popečci-cvjetača

GASTRO: Popečci od cvjetače s umakom od rajčica i paprikom. Brzo jednostavno i zdravo!

Polpete su način oblikovanja mesa s kojim stvaramo kosane odreske, a krušne mrvice u koje ih uvaljamo prije pečenja omoguće nam da popeč...

2021-06-19-srdele-grill

GASTRO: Srdele na gradele – može i druga riba, ali na dvije stvari morate paziti!

Priznajte da vam je pomalo već dosadilo meso s žara. Jer, duge zimske mjesece smo jedva čekali kad ćemo moći roštiljati u vrtu ili

2021-06-17-gastro-palačinke-mladi-sir-pršut

GASTRO: Samo je mašta granica – slane palačinke sa zagrebačkim mladim sirom i pršutom!

Slane palačinke su izvrstan izbor za situacije u kojima vam se puno vremena ne troši u kuhinji. Brzo se spremaju, a izborom dodataka nadjevu...

2021-06-16-gastro-pileća-prsa

GASTRO: Pileća prsa na naglo – veliki užitak s malo kalorija!

Jeste li znali da su piletinu Europljani otkrili Americi? Naime, kad je interkontintalnim utjecajima riječ, povijest bilježi,, uglavnom kulture...

2021-06-14-gastro-bezmesni-ćevapi

GASTRO: Za ćevapoholičare je veliki izazov, ali bezmesni ćevap je, također, ukusan!

Nakon duljeg vremena izostanka vedrih i pozitivnih događanja, udruga Prijatelji životinja priprema u srcu Zagreba pravu malu oazu optimizma...

2021-06-13-gastro-biskvit-pjena-jagode

GASTRO: Iskoristite sezonu do kraja – biskvit punjen pjenom od jagoda!

Ponuda jagoda je obilna, cijena prihvatljiva, one su voćke na vrhuncu zrelosti, pa se zna dogoditi da su i prezrele. Kako ste se, isto

2021-06-12-gastro-svinjska-rebrica

GASTRO: Tajna savršenih rebara s roštilja, nije u pečenju, već kuhanju!

To da se meso s žaropeka sprema u tili čas vidimo smo u televizijskim reklamama i filmovima. Koliko god banalno i esencijalno izgledalo, jer...

2021-06-11-gastro-quiche-blitva

GASTRO: Danas je Svjetski bezmesni dan – quiche s 3 vrste luka, blitvom, sirom i paprikom. Savršeno!

Quicheis je francuski tart koji se sastoji od kore za tijesto punjene slanom kremom i komadićima sira, mesa, plodova mora ili povrća. Najpoznatija...

2021-06-10-gastro-sicilijanski-kolač

GASTRO: Sicilijanski kolač od krumpira – sljubljivanje Mediterana i to bez ribe i maslinova ulja!?

Na prvi pogled, zato što pripada Italiji, brzopleto se sicilijanska poistovjećuje s talijanskom kuhinjom, što je pomalo brzopleto zaključ...

2021-06-09-gastro-sladoled

GASTRO: Prepolovite vrući tjedan savršeno kremastim sladoledom iz kućne radinosti!

Sladoled je slastica, desert izveden iz nečega što se u epohama prije nas nazivao kremasti led. Bilo je to doba kad nije bilo učinkovitih

2021-06-08-gastro-mesne-okruglice

GASTRO: Mesne okruglice u crvenom – od Kine i drevnog Rima do vašeg tanjura!

Polpeta, mesna okruglica ili amerikaniziranoj verziji jednostavno mesna loptica (meatballs) je mljeveno meso smotano u malu kuglu, ponekad zajedno...

2021-06-07-gastro-turopoljska-pita

GASTRO: Turopoljska pita, jelo pripremljeno dok kažeš “pita”!

Turopoljska pita pripada onoj grupi jela koje možete brzo pripremiti, hranjiva je, dobra okusa, a može se poslužiti za doručak, ručak ili...

2021-06-06-gastro-trešnje-pita

GASTRO: Započela je sezona trešanja. Jedite ih svježe, ali i kao desert će biti fenomenalne!

Trešnja je jedna od rijetkih biljaka koja nema izvorni latinski botanički naziv, a one koje nalazimo na tržištu (pojavljuju se krajem svibnja...

2021-06-05-gastro-vratina-roštilj

GASTRO: Danas roštiljamo – svinjska vratina je najukusnija dobro marinirana i pečena na vatri!

Svinjska vratina je jedna od najzahvalnijih vrsta mesa prigodom priprave mesa s roštilja. Naravno kao i kod svakom mesa kojem slijedi žaropek...

2021-06-04-gastro-složenac-makaroni

GASTRO: Zapečena penne tjestenina sa sirom i pancetom – jednostavan složenac bogata okusa!

Tjestenina i sir, obilno oblivena vrhnjem, uz dodatak masnoće slanine i mirisa pancete, te dodatno zapečena u pećnici dobitna je kombinacija...

2021-06-03-gastro-jagode-palačinke

GASTRO: Sezona jagoda je u zenitu. Pripremite profinjenu kombinaciju – jagode sa šlagom s palačinkama!

Jagode sa šlagom su svojevrstan fetiš, visoka razina gastronomske kulture potekla iz viših klasa, kao i običaj da se uz taj desert poslu...