Nazivali ga vegeterijanski gulaš, paprikaš, perkelt, ragu – svejedno, ragu od povrća od drugih jela razlikovati samo po tome što u slična...
Mesne okruglice, ćufte, polpete ili, jednostavni faširanici najčešće se pripremaju kao “zamjena mesu”, a da ne bi bili suhi često ide neki...
Podrijetlom, timijan ili majčina dušica višegodišnja je zimzelena aromatična biljaka iz porodice metvica, daleki je rođak origana, pa i...
Slanutak je maleni biljni plod iz porodica mahunarki. Postoje dvije priznate vrste od kojih je najpoznatiji slanutak ili slani grah...
Šljiva je slastan sočan plod istoimene voćke. Jede se svježa i sušena a služi i za proizvodnju rakije, pekmeza, džemova i pripremi nekih...
Hamburger se u originalu, naravno, radi od mljevenog goveđeg mesa. No, ako imate kulturu jedenja ribe baš petkom, nema razloga da se ne...
Svinjetina nije uvijek sočna i ukusna, tako da puno toga ovisi o obradi mesa, načinu kuhanja i odabranom mesu. Za ovaj recept trebate uzeti
Bosiljak je jednogodišnja biljka. Raste grmasto visine od 20 do 60 cm. Cijela biljka ima aromatičan miris. Stabljika, listovi i cvjetne...
Prema statistikama Hrvati godišnje pojedu čak 62 kilograma kruha i drugih pekarskih proizvoda po glavi stanovnika, čime smo prema kriteriju...
Grožđa ima, cijene nisu baš najniže, ali uglavnom se kvaliteta nudi, tako da je loše grožđe ovih dana gotovo nemoguće kupiti. Osim što ga
Ako riba nije direkt iz mora, očišćena u morskoj vodi i odmah bačena na gradele, kažu gastronomski puritanci, onda nije ni riba. Par kapi
Tofu je prehrambeni proizvod dobiven zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku. Tehnika proizvodnje tofua jednim je dijelom slična...
Začini su neobično važno poglavlje gastronomije. Po definiciji, pod začinima podrazumijevamo dijelove biljki koji se zbog svog sadržaja...
Pašta fažol ili grah sa tjesteninom još je jedno u nizu jela siromaške kuhinje koje je pronašlo svoj put do planetarne gastronomije...
Patlidžan (lat. Solanum melongena) ili balancana je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum. Areal rasprostranjenja ove vrste obuhvaća...
Pileće meso, osobito pileća prsa, potpuno je neopravdano na zlom glasu kao suho i nedovoljno sočno meso, bez okusa. Naravno, da nije tako,...
Zbog kože, koja je puna masti i prepuna sjajnih okusa nakon pečenja, piletina na roštilju nije nimalo laka kulinarska disciplina. Korica...
Sushi je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuhane riže začinjene octom koja se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Suši...
Banana je ime roda zeljastih biljaka i ekonomski važne vrste (Musa sapientium) iz porodice Musaceae, kao i ime za plod ovih biljaka koji...
Tortellini, talijanska tjestenina punjena različitim nadjevima, od pršuta, čuvenog riccota sira, sa gljivama ili pak špinatom, uglavnom, su...
Povijest palačinke je ujedno i povijest kruha, odnosno žitarica od kojih se spravlja tijesto čije je oblikovanje svedeno na esencijalne...