GASTRO GLOBUS: Chili con carne – oprezno s ljutinom, jer ona može pokvariti sve!

2021-10-06-gastro-W-Chili-con-carne

Chili con carne aka chili con carne ili samo chili ili pak chilli, doslovnog prijevoda “čili s mesom”, začinjeno je varivo koje sadrži čili papričice, najčešće u čili prahu, meso, prevladava govedina, rajčica i grah. Ostali začini mogu uključivati češnjak, luk i kim. Jelo je podrijetlom iz sjevernog Meksika ili južnog Teksasa, ovisno o izvoru, ali sve je to “tu negdje”. Prema popularnosti chili con carne je u novom svijetu, obje Amerike, ono što je su špageti bolonjez na starom kontinentu, u Europi, ali i šire. Ima ga mali milijun inačica, a zemljopisna pripadnost i gastronomska tradicija osobni ukus uključuje različite vrste mesa i drugih sastojaka. Recepti izazivaju sporove među ljubiteljima, od kojih neki inzistiraju na tome da se riječ čili odnosi samo na osnovno jelo, bez graha i rajčice, dok drugi u njega guravu sve i sva, rabi se kao prilog, dodatak ili sastojak u drugim jelima, poput juha ili salsa.

Zanimljivo je da je Chili con carne službeno jelo američke savezne države Teksas kako je određeno rezolucijom Parlamentarne skupštine, najvišeg zakonodavnog tijela Teksasa na redovnoj sjednici 1977. godine.

 

Sastojci :

500 g mljevenog mesa (junetina)
220 g pelata (rajčice)
1 kom crveni luk
1 kom crvena paprika
1 žlica chilli u prahu
1 žlica slatke mljevene paprike
400 g crvenog graha
1/2 l goveđeg temeljca
1 žličica mažurana
1 žlica šećera (komad čokolade, opcija)
2 žlice rajčce iz tube
5 česena češnjaka
1 žličica mljevenog kima
sol, papar

 

Način priprave:

Prvo pripremite povrće. Nasjeckajte veliki crveni luk na male kockice, veličine oko 5 mm. Najlakši način da to učinite je da luk izrežete na pola od korijena do vrha, ogulite ga i svaku polovicu narežete posebno. Crvenu papriku prepolovite po dužini, uklonite peteljku i operite sjemenke, a zatim nasjeckajte. Ogulite i sitno nasjeckajte i češnjak.

Počnite kuhati. Stavite tavu na ploču za kuhanje na umjerenu vatru. Dodajte 1 žlicu ulja i ostavite 1-2 minute dok se ne zagrije, malo više ako imate električnu ploču za kuhanje. Dodajte luk i kuhajte, često miješajući, oko 5 minuta ili dok luk ne postane mekan i blago proziran. Zatim ubacite češnjak, crvenu papriku, žličicu ljutog čilija u prahu ili 1 žlicu blagog čilija u prahu, 1 žličicu paprike i 1 žličicu mljevenog kima. Dobro promiješajte, pa ostavite da kuha još 5 minuta, povremeno miješajući. Dodajte oko pola kilograma nemasne mljevene junetine. Malo pojačajte vatru, dodajte meso u tavu i razbijte ga žlicom ili lopaticom. Smjesa bi trebala malo prokuhati kad dodate mljeveno meso.

Miješajte dok sva mljevena masa ne postane jednolična, grudica veličine mljevenog mesa i dok više nema ružičastih komadića. Neka vatra bude dovoljno vruća da se meso prži i postane smeđe, a ne samo gulaš! Napravite umak, podljevaljući goveđim temeljcem i nastavite kuhati. Dodajte pelate nasjeckane rajčice, dodavajte začine, prvo mažurana, 1 žličicu šećera i dodajte dobro protresite sol i papar. Uspite oko 2 žlice pirea od rajčice (iz tube) i dobro promiješajte umak. Lagano pirjajte. Sve skupa prokuhajte, dobro promiješajte i poklopite posudu. Smanjite vatru dok lagano ne zakipi i ostavite 20 minuta. Povremeno provjeravajte tavu da je promiješate i pazite da se umak ne uhvati za dno posude ili da se ne osuši. Ako jest, dodajte par žlica temeljca i provjerite je li toplina zaista dovoljno niska. Nakon laganog kuhanja, mješavina usitnjenog mljevenog mesa trebala bi izgledati gusta, vlažna i sočna.

Na kraju dodajte crveni konzervirani procijeđeni grah i umiješajte je u lonac s čilijem. Ponovno zagrijte do vrenja i lagano miješajte bez poklopca još 10 minuta, dodajući još malo temeljca ako izgleda previše suho. Vratite poklopac, isključite vatru i ostavite čili da odstoji 10 minuta prije posluživanja. Ovo je jako važno jer omogućuje miješanje okusa.

Poslužite s kiselim vrhnjem i običnom kuhanom rižom dugog zrna.

Gastro
Hrvatska