ZAČINI: Kumin nije kim, ali bez njega nema prave mješavine začina!

2021-09-30-gastro-ZAČINI-kumin

Kumin biljka je iz porodice Apiaceae, autohtona od istočnog Mediterana do Južne Azije. Kumin se ponekad miješa s kimom, pa čak i sa crnim kimom, što unosi potpunu zbrku. Kumin se rjeđe upotrebljava sam, a češće je mljeven u mješavinama začina, osobito u kombinaciji s korijanderom, a bez njega je nezamisliva, primjerice, indijska kuhinja. Popularan je i na Mediteranu u jelima koja se spravljaju uz kus-kus, razne mahunarke, rižu i ostale “nosače ugljikohidrata”. Od mesa dobro se sljubljuje s janjetinom, piletinom i ostalim mladim mesom.

Sjeme kumina koristi se kao začin zbog osebujnog okusa i arome. Kumin se može naći u nekim sirevima, kao što je sir Leyden, te u nekim tradicionalnim francuskim kruhovima. Nadalje, on može biti sastojak čilija u prahu (često u Tex-Mex ili meksičkom stilu), a nalazi se u mješavinama začina kao što su achiote, adobos, sofrito, garam masala, curry u prahu i bahaarat. Vrlo je dobar u aromatiziranju brojnih komercijalnih prehrambenih proizvoda, što ćete lako doznati čitajući deklaraciju proizvoda.

U svakodnevno kulinarskoj praksi kumin može upotrebljava samljeven ili kao cijelo sjeme. Hrani daje zemljani, zagrijavajući i aromatičan karakter, što je čini osnovnom namirnicom u određenim varivima i juhama, kao i začinjenim sokovima poput curryja i čilija. Također se koristi kao sastojak u nekim kiselim krastavcima i pecivima.

kao i ostale začine kumin valja rabiti umjereno i oprezno u manjim količinama. Ako vam je njegov okus prejak donekle se može ublažiti tako da se kumin preprži na tavi, naravno, bez ikakve masnoće ili ulja. Tada će biti blaži, a jelu će davati više orašast okus.

Gastro
Hrvatska