HRVATSKA KUHINJA: Pileća jetrica s pire krumpirom – povratak oprobanim vrijednostima!

2021-10-06-gastro-CRO-pileća-jetrica

Pileća jetrica, isto kao i jetra drugih životinja, isto kao i iznutrice svih vrsta sve su rjeđe na našim jelovnicima, što je potpuno neopravdano, jer svježa pileća jetra, brzo ispečene na maslinovom ulju i prelivene karameliziranim lukom, iznenađujuća su delicija, a kako imaju prilično blag okus u usporedbi s drugim organima, dobar su izbor za one koji se prvi put odlučuju na jedenje iznutrica. Također, s gastronomskog aspekta, unutarnji organi vrijedni razmatranja i njihova konzumacija je prihvatljiv izbor etički izbor za mesojede.

A tu je i etički, pa i ekološki aspekt, Naime, konzumiranje samo mišićnog mesa je rasipništvo i dokle god uzgajamo životinje za hranu, trebali bismo se prema njima dobro ponašati dok su žive, humano ih tretirati i u prehrani ih koristiti ravnopravno, dakle, cjelokupno jestivo meso.

Pa kako pripremiti pileća jetra? Neki rabe premaz (poput brašna ili mrvica), ali to nije potrebno. Jednostavno ih ispržite na maslinovom ulju. Vodite računa o vatri jer pileća jetrica je fragilna, pa ako se doda na vrelo ulje i prevruću tavu, rasprsnu se.

Sastojci:

2 kom crvenog luka
1/2 kg pilećih jetrica
0,5 dl maslinova ulja
1 žlica mješavine začina
1 žličica soli
3/4 kg krumpira
1 žlica maslaca (za pire)
1 dl mlijeka (za pire)
sol, papar

 

Način priprave:

Ogulite i narežite luk. Odvojite kriške na kolutiće. Pileća jetrica osušite papirnatim ručnicima, prepolovite ih, zatim obrežite i bacite sve vidljive masne ili zelene dijelove. Dobro oprati ruke nakon rukovanja sirovom jetrom. Zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri dok ne svjetluca, oko 2 minute. Dodajte luk, pospite ga s ½ žličice soli, pa ih pržite, često miješajući, do zlatno-smeđe boje, desetak minuta. Izvadite luk na tanjur i pokrijte ga da se zagrije, ili ga stavite peći na postavku “držati toplo”. U istu tavu dodajte očišćene pileće jetre. Pospite ih ½ žličice soli i ¼ žličice crnog papra. Jetrica uvijek kuhajte na umjerenoj vatri dok ne porumene, ali još uvijek postanu ružičaste u sredini, par minuta sa svake strane. Kad ste zgotovili jelo prelijte ih prženim lukom i poslužite.

Gastro
Hrvatska