Gastronomija

2021-02-12-gastro-fiš-paprikaš

GASTRO: Petak je dan za ribu – pripremite fiš paprikaš, kotlić nije nužan, no pazite na ljutinu!

Fiš paprikaš, kuhana riba s vinom i paprikom svakako je staro tradicionalno jelo hrvatske kuhinje. Kuhanje ribe se tijekom povijesti javlja...

2021-02-11-gastro-kroštule

GASTRO: Hrskave i slatke kroštule, uz šalicu topla čaja zimske dane čine podnošljivijima!

Kroštule su tako jednostavne da ne mogu biti jednostavnije: tradicionalno slatko pecivo izrađeno od tijesta koje je oblikovano u tanke uvijene...

2021-02-10-gastro-goveđi-odresci- s povrćem

GASTRO: Govedina ili junetina? Svejedno, kuhana s povrćem mora biti izvrsna okusa!

Zašto za isto meso miješamo pojmove – govedinom ili junetinom, a ponekad ne razlikujemo ni teletinu od prva dva prethodna? Zato prvo...

2021-02-08-gastro-ZP-vege-burger

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – bezmesni burgeri koji doista izgledaju kao pravi hamburger

Bezmesna prehrana, danas pomodno vegaterijanstvo i vaganstvo, praktički, poznata je oduvijek. Naime, uvijek su postojali ljudi koji iz ovog...

2021-02-06-gastro-pokladice

GASTRO: To što nema karnevala u pokladno doba ne znači da nećemo uživati u domaćim krafnama!

Prema austrijskim izvorima nema nikakve dvojbe da je popularna krofna ili kraftna, a u hrvatskoj inačici pokladica, austrijska gastro ikona...

2021-02-05-gastro-rizoto-morski-plodovi

GASTRO: Petak je dan za ribu. Pripremite rižoto s morskim plodovima i povrćem!

Gastronomska odrednica morskih plodova je sveobuhvatna. Prva je asocijacija, dakako, riba, druga rakovi, a treća školjke, no tu ulaze i ostali...

2021-02-03-gastro-riblja pašteta

GASTRO: Napravite riblju paštetu sami, sastojcima i bojama izrazite svoju kreativnost!

Očišćena riba skuha se u ribljem temeljcu i pusti u istom temeljcu da se potpuno ohladi. Riblje meso odvoji se od kosti i kože

2021-02-02-gastro-tiramisu

GASTRO: “Podigni me” ili tiramisu, talijanska superslastica koja je postala globalni desert

Ono što je pasta u svojim inačicama kao što su špageti ili makaroni među suhim tjesteninama ili pak pizza u internacionalnom fast foodu...

2021-02-01-gastro-ZP-sarma-tofu

GASTRO: Bezmesna sarma. I to je moguće! Neka kiseli kupus “prodiše” vašom kuhinjom!

I na samu pomisao da je sarmu moguće napraviti, čak štoviše, da će biti ukusna i izvrsna i bez mesa, većina ortodoksnih sarmoljubaca ć...

2021-01-31-gastro-teletina-Zurich

GASTRO: Sočna teletina s povrćem a la Zürich, mlado meso za snježnu zimu

Za nedjeljni ručak, koji je često, zbog ubrzanog načina života, nažalost i jedini zajednički tjedni obiteljski objed, načelno, biraju...

2021-01-30-gastro-prevrt-slane palačinke

GASTRO: Prevrt oliti slane palačinke punjene mljevenim mesom, gljivama i pilećim jetricama

Palačinke, bilo u svojoj slakoj ili slanoj inačici arhetipsko je mjesto gastronomske povijesti i arheologije. Njezina prapovijest seže u...

2021-01-29-gastro-oslić-s-maslacem

GASTRO: Petak je dan za ribu – oslić na maslacu s povrćem

Riblje meso je samo po sebi suho, osobito one kvalitetnije, oborene bijele ribe. Zato je kulinarija često i umijeće izmišljanja različitih...

2021-01-28-gastro-fritule

GASTRO: Pripremite fritule doma, nema stožera koji bi to mogao zabraniti!

Po definiciji, fritule su slastica koja nalikuje krafnama, a pripremaju se u Kvarnerskome primorju, Istri, Dalmaciji, Sloveniji i Veneciji...

2021-01-25-gastro-falafel-tikvice

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – falafel s tikvicama, egzotika Bliskog istoka na tanjuru

Falafel su kuglice od boba ili slanutka, raznih biljaka i začina, a kako se prži u dubokom ulju idealna su zamjena za popularne faširance...

2021-01-24-gastro-mlinci-pećnica

GASTRO: Iznenadite mlince! Umjesto priloga, dajte im glavnu ulogu u današnjem ručku!

Mlinci su oblik tjestenine, tradicionalan prilog u hrvatskoj, osobito zagorskoj i slovenskoj kuhinji. Gastronomski promatrano, ni su prilog...

2021-01-23-gastro-princez-krofne

GASTRO: Princez krafne, točka na i prave zagrebačke svečane večere

Princes krafne u kroatiziranoj verziji imenujemo uštipcima, što je, ipak, pogrešno, jer uštipci su u našoj narodnoj kuhinji potpuno neš...

2021-01-22-gastro-hobotnica-ispod-peke

GASTRO: Petak je dan za ribu. Odvažite se za nešto posebno – hobotnicu ispod peke!

Prije svega, pitanje – je li hobotnica riba? E pa nije, ali se “pika” kao jedan od najukusnijih morskih plodova! Ona je je...

2021-01-21-gastro-slavoinski-čobanac

GASTRO: Slavonski čobanac je gastronomski puritanac, dok čorbanac “trpi” sve!

Slavonski čobanac je autohtono hrvatsko jelo i nema nikakve veze s mađarskim gulašima, premda dosta liče jedan na drugi. No, nisu ni bra...

2021-01-20-gastro-zapečeni-njoki-kiseli-kupus

GASTRO: Valjušci, njoki ili šufnudl, na purgerski način s kiselim kupusom i pancetom

Njoki, onak po domaći, što vuče na Dalmaciju, valjušci po hrvatskom književnojezičnom standardu ili pak šufnudl po purgerskom starozagreba...

2021-01-19-gastro-plieća-prsa-šampinjoni

GASTRO: Piletina s ružmarinom i šampinjonima – dobitna kombinacija bogatog ukusa

Piletina sama po sebi i nije neko sočno meso, tako da u svakodnevnoj uporabi najčešće se rabe postupci kojoj izvače ono najbolje iz nje...

2021-01-18-gastro-špageti-leća

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – špageti bolonjeze od leće, bezmesna pašta

Zeleni ponedjeljak dio je međunarodne kampanje koja se provodi u više od 30 zemalja u svijetu i Hrvatska je jedna od njih. To je