GASTRO: Petak je dan za ribu – pripremite fiš paprikaš, kotlić nije nužan, no pazite na ljutinu!

2021-02-12-gastro-fiš-paprikaš

Fiš paprikaš, kuhana riba s vinom i paprikom svakako je staro tradicionalno jelo hrvatske kuhinje. Kuhanje ribe se tijekom povijesti javlja na svim područjima uz rijeke gdje ribe u izobilju ima, a ponajbolje vrste za ovo jelo su šaran, som i štuka, sve slatkovodne ribe, može i s miješanom ribom, što je i najbolje, ali nije presudno. Isto tako najbolji fiš je onaj koji se spravlja na otvorenom u kotlu, “na živoj vatri”, ali možete ga pripremiti i doma na švom štednjak, u običnom loncu.

Kad je po podrijetlu ovoga jela riječ, Mađari se, naravno, kunu da je to njihovo jelo. Najbolji paprikaši u Hrvatskoj kuhaju se u Baranji, a ona je tijekom povijesti bila poprište velike gastro fuzije, tako da u genezi fiš paprikaša ima utjecaja i podunavskih Švaba (sama riječ fiš dolazi upravo od njih), dok sklonost ljutini vuče na mađarske korijene, ali i na istočne utjecaje. Kad je o ljutini riječ, vodite računa da fiš paprikaš ne smije biti toliko ljut da se u njemu ne osjeti arome ribljeg mesa, jer upravo je to suština. Zato s ljutom crvenom paprikom i feferonima oprezno! U tom kontekstu, s ciljem smanjenja ljutine prilog kao što su to, primjerice, domaći široki rezanci ili pura (krumpirova krupica), ukoliko ste pretjerali s ljutim okusima.

1 kg slatkovodne ribe
100 g mrkve
1/2 kg crvenog luka
3 žlice slatke crvene paprike
1 žlica ljute crvene paprike
3 kom ljutih feferona
2 žlice mješavine začina
3 žlice pirea od rajčica
2 dl bijelog vina (suho)
soli

Način priprave:

Izrezane komade ribe staviti u bijelo vino. Neka odstoje bod 30 minuta do sat vremena. Luk i mrkvu kuhati u vodi dok se ne stvori kašica, zatim propasirati i naliti 3 litara vode, dodati začine i kuhati 1 – 2 sata. Nakon toga dodati pripremljenu ribu i kuhati još 15 minuta i na kraju dodati 1,5 dcl bijelog vina. Servirati odvojeno sa širokim rezancima.

Gastro
Hrvatska