GASTRO: Petak je dan za ribu – orada, “porcijaš” ili “divljak”? Nije važno, ide ravno u pećnicu!

Created with GIMP Created with GIMP

Orada, najčešće upotrebljavani komercijalni naziv ili komarča, termin koji je također čest, ali i manje u uporabi (usput, na hrvatskom dijelu Mediterana precizni su čuvari hrvatske autohtone nabrojali točno trideset naziva za ovu ribu – orada, podlanica, dinigla, lovrata, ovrata, zlatulja, zlatva, sekulica, štrigavica itd.), vrlo je cijenjena jadranska riba. Orada nije nikakva hrvatska posebnost, jer nastanjuje čitav Mediteran, isto kao i istočni Atlantik, no, znalci tvrde da je upravno naša – najbolja. Razlog je jednostavan, ima najukusnije meso, ali valja i priznati da joj je od bijele ribe opasna konkurencija zubatac i grdobina. Ima je dosta u u Jadranu, a posljednjih se desetljeća razvio i njezin uzgoj u morskim ribogojilištima, što je prouzročilo sukobe oko dvojbe “divljak” ili “riba iz kaveza”. Svejedno, česta u moru, i vrlo česta u hrvatskim restoranima, ribarnicama, trgovinama i domaćim, ne nužno dalmatinskim, kuhinjama, orada je svakako zaslužuje da “zaluta” i u vašu pećnicu. Vjerujte, nećete požaliti!

Sastojci:

600 g orade (2 kom)
1/2 kg krumpira
1 kom crvenog luka
2 žlice mješavine mediteranskih začina
1,5 dl maslinova ulja
1 kom limuna
1 vezica peršina
2 grančice ruzmarina
1,5 dl bijelog vina
sol, papar

Način priprave:

Ribe posoliti, popapriti, pokapati limunom i posipati mješavinom mediteranskih začina i narezanim kolutićima limuna (opcija). Zatim ih poredati na aluminijsku foliju, prethodno premazanu maslinovim uljem. Odozgo obilno posipati nasjeckanim peršinom i koprom i na svaki komad ribe staviti plošku limuna. Narezani luk (crveni) u većim komadima poput polumjeseca možete, zbog sočnosti, ubaciti u ureze na mesu ribe. S bijelim lukom oprezno, jer njegova snaga, osobito kad je sirov “prekriva” okuse ribljeg mesa. Nakon toga zamotati foliju, položiti u lim i peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, oko 15 minuta. U međuvremenu kriške krumpira skuhati u posoljenoj vodi. Zgotoviti tako da dodamo krumpir i zajedno zapečemo u pećnici desetak minuta. Ili, jednostavnije, pečenu ribu poslužiti uz kuhani krumpir i posuti maslinovim uljem i peršinom

Gastro
Hrvatska