GASTRO: Za Valentinovo pokažite da volite povrće, pripremite tjesteninu bolonjeze od leće s ciklom!

2021-02-14-gastro-bolonjeze-s-ciklom foto: Nikolina Badrov

Iako je nadolazeće Valentinovo uvelike komercijalizirani praznik, Prijatelji životinja kažu da je ovaj datum prilika za sve da suosjećajnim izborima pokažu ljubav prema sebi, svojim bližnjima, životinjama i planetu. „Partnere ili članove obitelji kojima je stalo do životinja možemo za Valentinovo iznenaditi tako da u njihovo ime doniramo skloništu za životinje ili neprofitnoj organizaciji, posadimo drvo, otopimo im srce izletom u utočište za životinje ili pripremimo veganski ručak”, predlažu iz Udruge.

Veganska prehrana osvaja ne samo jelovnike zaljubljenih nego i cijeli svijet. Tako su Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) i organizacija Compassion in World Farming podržali izvještaj koji je ovaj mjesec objavio međunarodni trust mozgova Chatham House, a u njemu se poziva na opsežnu reformu globalnog prehrambenog sustava, posebno na odmak od uzgoja životinja u cilju očuvanja biološke raznolikosti. Nalazi izvještaja predstavljeni su tijekom virtualnog događaja prošloga tjedna na kojemu su sudjelovali brojni zagovornici zaštite okoliša uključujući legendarnu primatologinju Jane Goodall koja je rekla: „Intenzivni uzgoj milijarda životinja globalno ozbiljno šteti okolišu uzrokujući gubitak biološke raznolikosti i proizvodeći masovne emisije stakleničkih plinova koji ubrzavaju globalno zagrijavanje. Iz etičkih razloga trebalo bi postupno ukinuti uzgoj što je prije moguće.”

Stoga je i idealan poklon za Valentinovo onaj zbog kojega nitko nije stradao. Prijatelji životinja ukazuju da srećom na svakome koraku možemo naći potpuno veganske bombonjere i ostale slatkiše, ali i kozmetiku koja nije testirana na životinjama te odjevne predmete bez svile, kože i krzna. „Prilikom kupovine obratite pozornost na tzv. V-oznaku s kojom ćete biti sto posto sigurni da je proizvod veganski. Umjesto rezanoga cvijeća, darujte ono u teglici, a pripazite i da ambalaža za omatanje ne pridonosi gomilanju smeća”, samo su neki od savjeta za etičnu i ekološku proslavu Valentinova.

Sastojci:

1 kom. mrkva
150 ge korijena celera
1 kom glavica luka
3 česena češnjaka
200 g narančaste leće
6 žlica maslinova ulja
1 žličica origana
250 g pelata
1,5 crvenog vina
1 žličica origana

1 žličica

šećera
sol, papar

Način priprave:

Mrkvu i celer očistiti i sitno nasjeckati. Luk i češnjak također nasjeckati. Zagrijati maslinovo ulje, dodati luk, pirjati dok ne omekša pa dodati češnjak. Potom dodati povrće i leću i kratko zapeći, uz stalno miješanje. Zaliti vinom, dodati rajčicu i začine i na laganoj vatri kuhati 10 do 15 minuta, dok se leća ne skuha. Poslužiti s integralnom tjesteninom.

Gastro
Hrvatska