GASTRO: Zeleni ponedjeljak – bezmesni burgeri koji doista izgledaju kao pravi hamburger

2021-02-08-gastro-ZP-vege-burger

Bezmesna prehrana, danas pomodno vegaterijanstvo i vaganstvo, praktički, poznata je oduvijek. Naime, uvijek su postojali ljudi koji iz ovog ili onog razloga, jednostavno ne konzumiraju životinjsko meso, pa čak ni ni ribu, kao i oni koji ne žele u svojoj prehrani nikakve namirnice životinjskog podrijetla, pa ni jaja, sir i ostale mliječne prerađevine. Sve je to ok, no mora se primjetiti kako je današnjim vegterijancima puno lakše nego njihovim pretodnicima.

Naime, kulinarija (i osobna i komercijalna) je vrlo brzo je prigrlila takav način prehrane, tako da praktički više ne postoji neko tradicionalno jelo koje nema svoju vege inačicu. Istodobno, prehrambena industrija se sporije prilagođavala potražnji za vegetarijanskim proizvodina. Do namirnica, izuzevši lokalno voće i povrće, teško se dolazilo, osobito onih egzotičnih, a vegetarijanske prerađevine, osobito industrijski proizvedena vege hrana, bila je višestruko skuplja. Danas zvuči pomalo bizarno sali još sedamdesestih godina prošlog stoljeća vege burgerom se nazivio običan hamburger s povrćem na odresku od mljevenog mesa.

U zapadnoj kulturi hipi pokret s kraja šezdesetih je odigrao ključnu ulogu u omasovljenju vegetarijanske prehrane, isto kao mnogi celebrity, jer je bilo “in ne jesti meso”. Iz tog doba sežu prvi “povrtni hamburgeri”, što je kovanica nalik čeličnom drvetu.

Prvi komercijalni vege burgeri javljaju se u smrznutom obliku u supermaketima tek sredinom osamdesetih prošlog stoljeća, a u fast food vrlo teško prodiru, osobito one velike, globalne kompanije koje su svoje poslovno carstvo izgradile na fantastičnoj ideji hamburškog odreska iz 1847. godine koji se posluživao na brodskom liniji od Hamburga do Amerike.

250 g graha
250 g slanutka
1 kom crveni luk
3 česna češnjaka
1 žličica kima
1 dl vrhnja
1 kom čili papričice
1 žličica crvene paprike
1 žlica mješavine začina
2 žlice senfa (mustard)
2 žlice kečapa
1 kom jaje
2 kom kiseli krastavci
1 kom rajčica
sol, papar

Način priprave:

Sve sastojke dobro izgnječiti rukama. Pustiti da odstoji pola sata i oblikovati burgere. Peći na lagano nauljenoj tavici za grill. Prema ukusu oblikovati umak i dodavati povrće koje vam odgovara. Pecivo prerezati napola i prepeći.

Gastro
Hrvatska