GASTRO: Petak je dan za ribu. Pripremite rižoto s morskim plodovima i povrćem!

2021-02-05-gastro-rizoto-morski-plodovi

Gastronomska odrednica morskih plodova je sveobuhvatna. Prva je asocijacija, dakako, riba, druga rakovi, a treća školjke, no tu ulaze i ostali mekušci, zatim morske biljke, pa čak i jestivi tipovi algi. U engleskom jeziku morskim plodovima smatraju se svi organizmi koji žive uvodi, ubrojivo i slatkovodne ribe, školjke i rakove, što nimalo ne čudi jer Britanija je kao otok, upravo zahvaljujući pomorskoj orijentaciji postala globalnom velesilom. Hrvatska, zemlja bogata vodom, morem koje se prostire njenom cjelokupnom dužinom, ali i mnogobrojim rijekama, jezerima i potocima, ipak, čini razliku između namirnica morskog i riječkog podrijetla, tako da su slatkovodne riba jedna od sastavnica kontinentalne hrvatske kuhinje, dok u dalmatinskoj i istarskoj kuhinji dominiraju “pravi” morski plodovi.

Rižoto s morskim plodovima vuče svoje podrijetlo iz talijanske kuhinje, što i ne čudi jer Italija je oduvijek bila najveći proizvođač riže u Europi, a njihova riža je doista svjetska klasa. Talijanska riža je toliko dobra da ju prodaju i Kinezima, što je isto kao kad se Eskimima proda sladoled.

U svakodnevnoj pripravi rižota najčešće se rabi gotova, industriji pripremljena i smrznuta mješavina morskih plodova, tako da ćete rjetko biti u prilici raditi rižoto s pojedinačnim svježim sastojcima. No, kako biste osigurali sjajnu teksturu odaberite pravu rižu – talijanska sorta arborio je najbolja opcija za to.

 

Sastojci:

400 g riže
1 kom mrkva
300 g školjkaša
150 g kozica (škampa)
150 g lignje
1 kom crveni luk
3 česena češnjaka
1,5 bijelog (suhog) vina
1 žlica mediteranskih začina
1 dl vrhnja za kuhanje
1 vezica peršina
40 g sira ribanca
150 g pelata (rajčica)
1 dl maslinova ulja
sol, papar

Način priprave:

Na mješavini maslinova i običnog ulja popržiti luk i lignje izrezane na komadiće. Dodati usitnjeni češnjak i repove svježih škampi. Dodati rižu (oko 15 dg po osobi), zaliti s malo bijela vina, dodati malo pelata i vegete. Tijekom kuhanja dodati školjke. Zalijevati ribljom juhom ili temeljcem od škampi. Pri kraju dodati sol, papar, origano, peršin i vrhnje za kuhanje.

Gastro
Hrvatska