GASTRO: Protiv zimske hladnoće krepkom juhom od turbo zdravog češnjaka. Može li bolje?

2021-02-13-gastro-juha-češnjak

Zimi, kad temperatura zraka kontinuirano bilježi minuse, osobito jutrima i noću, dok danju se vrti oko ništice, krepke juhe su nezaobilazan dio prehrane. A u uvjetima kad je imperativ podizanje imunološke razine organizma, preporuka ih je raditi sve češće. Zato ovaj put predlažemo da se okušate u namirnici koje ima tokom cijele godine, ali u svojoj jušnoj izvedbi osobito paše zimi.

O zdravstvenim blagodatima češnjaka nije potrebno dodatno govoriti, jer to znamo svi, isto kao i o njegovu mirisu, što je u kuhanoj inačici, osobito uz dodatke poput vrhnja, što ublažava njegov jak okus, potpuno izlišno. Usput, češnjak je prva biljka u povijesti koja je službeno proglašena ljekovitom i o tome već stoljećima nema sporenja, ali što se ne može reći za njegov miris. Postoje ljudi koji ga doista ne podnose, no to je stvar ukusa. Bez obzira na sve većina, ipak, bira zdravlje!

Juha od češnjaka jedno je od tradicionalnih jela srednje Europe, tako da Nijemci svoj Knoblauchsuppe smatraju vrlo važnim nacionalnim jelom, kojemu čak i pridodaju afrodizijačke značajke, dok istodobno Slovaci upravo u ovoj gastro ikoni vide svoj prilog europskoj kulinariji. Kad je o kontinentalnoj Europi riječ, sve je to, manje više isto, no mediteranski način pripreme ove juhe, prevladavajući u Francuskoj i Italiji, nešto je posve drugo, a o tome u jednom od idućih nastavaka našeg gastro serijala.

10 češnjeva češnjaka
7 dcl povrtnog temeljca
1 kom crvenog luka
1 žlica slatke crvene paprike
1 žlica ulja
50 g maslaca
1,5 l bijelog vina
3 dl vrhnja za kuhanje
2 žlice nasjeckanog peršina
2 dl bijelog vina (suho)
sol. papar

Način priprave:

Otopite maslac i zagrijte s malo biljnoj ulja. Nasjeckajte česnjak i dodajte ga u masnoću. Prvo prodinstajte kratko na jačoj vatri, a zatim podlijte sa bijelim vinom i povrtnim temeljcem. Smanjiti vatru i pustiti da kuha barem dvadesetak minuta. Nakon što je češnjak prokuhan, dodajte sitno nasjeckani peršin i vrhnje za kuhanje. Kremastu juhu ćete zgotoviti blenderom ili, još učinkovitije štapnim mikserom, što možete činiti u zadnjoj rundi kuhanja, nakon vrhnja. Pet minuta je dovoljno. Prema potrebi i ukusu dodati sol i papar, a nekima je i opcija crvena paprika. Uz ovu krepku juhu vrlo dobro odgovara preprženi kruh kao prilog, a ako ste ga prije prženja premazali maslacem, bit će još ukusniji. Peršin dolazi na kraju samo kao dekoracija.

Gastro
Hrvatska