Fiš paprikaš, kuhana riba s vinom i paprikom svakako je staro tradicionalno jelo hrvatske kuhinje. Kuhanje ribe se tijekom povijesti javlja...
Kroštule su tako jednostavne da ne mogu biti jednostavnije: tradicionalno slatko pecivo izrađeno od tijesta koje je oblikovano u tanke...
Zašto za isto meso miješamo pojmove – govedinom ili junetinom, a ponekad ne razlikujemo ni teletinu od prva dva prethodna? Zato prvo...
Bezmesna prehrana, danas pomodno vegaterijanstvo i vaganstvo, praktički, poznata je oduvijek. Naime, uvijek su postojali ljudi koji iz ovog...
Prema austrijskim izvorima nema nikakve dvojbe da je popularna krofna ili kraftna, a u hrvatskoj inačici pokladica, austrijska gastro...
Gastronomska odrednica morskih plodova je sveobuhvatna. Prva je asocijacija, dakako, riba, druga rakovi, a treća školjke, no tu ulaze i...
Očišćena riba skuha se u ribljem temeljcu i pusti u istom temeljcu da se potpuno ohladi. Riblje meso odvoji se od kosti i kože
Ono što je pasta u svojim inačicama kao što su špageti ili makaroni među suhim tjesteninama ili pak pizza u internacionalnom fast foodu,...
I na samu pomisao da je sarmu moguće napraviti, čak štoviše, da će biti ukusna i izvrsna i bez mesa, većina ortodoksnih sarmoljubaca će
Za nedjeljni ručak, koji je često, zbog ubrzanog načina života, nažalost i jedini zajednički tjedni obiteljski objed, načelno, biraju se...
Palačinke, bilo u svojoj slakoj ili slanoj inačici arhetipsko je mjesto gastronomske povijesti i arheologije. Njezina prapovijest seže u...
Riblje meso je samo po sebi suho, osobito one kvalitetnije, oborene bijele ribe. Zato je kulinarija često i umijeće izmišljanja različitih...
Po definiciji, fritule su slastica koja nalikuje krafnama, a pripremaju se u Kvarnerskome primorju, Istri, Dalmaciji, Sloveniji i Veneciji...
Falafel su kuglice od boba ili slanutka, raznih biljaka i začina, a kako se prži u dubokom ulju idealna su zamjena za popularne faširance
Mlinci su oblik tjestenine, tradicionalan prilog u hrvatskoj, osobito zagorskoj i slovenskoj kuhinji. Gastronomski promatrano, ni su prilog...
Princes krafne u kroatiziranoj verziji imenujemo uštipcima, što je, ipak, pogrešno, jer uštipci su u našoj narodnoj kuhinji potpuno nešto...
Prije svega, pitanje – je li hobotnica riba? E pa nije, ali se “pika” kao jedan od najukusnijih morskih plodova! Ona je je mekušac
Slavonski čobanac je autohtono hrvatsko jelo i nema nikakve veze s mađarskim gulašima, premda dosta liče jedan na drugi. No, nisu ni braća,...
Njoki, onak po domaći, što vuče na Dalmaciju, valjušci po hrvatskom književnojezičnom standardu ili pak šufnudl po purgerskom...
Piletina sama po sebi i nije neko sočno meso, tako da u svakodnevnoj uporabi najčešće se rabe postupci kojoj izvače ono najbolje iz nje
Zeleni ponedjeljak dio je međunarodne kampanje koja se provodi u više od 30 zemalja u svijetu i Hrvatska je jedna od njih. To je