Očišćena riba skuha se u ribljem temeljcu i pusti u istom temeljcu da se potpuno ohladi. Riblje meso odvoji se od kosti i kože
Ono što je pasta u svojim inačicama kao što su špageti ili makaroni među suhim tjesteninama ili pak pizza u internacionalnom fast foodu,...
Za nedjeljni ručak, koji je često, zbog ubrzanog načina života, nažalost i jedini zajednički tjedni obiteljski objed, načelno, biraju se...
Palačinke, bilo u svojoj slakoj ili slanoj inačici arhetipsko je mjesto gastronomske povijesti i arheologije. Njezina prapovijest seže u...
Po definiciji, fritule su slastica koja nalikuje krafnama, a pripremaju se u Kvarnerskome primorju, Istri, Dalmaciji, Sloveniji i Veneciji...
Suho tijesto u nebrojenim inačicama, paštu ili dehidrirano brašno baštinimo od talijanske kuhinje, a korčulaninu Marku Pola, pripisuje se...
Badem, iznimno kvalitetna i poželjna namirnica i, vjerojatno, jedan od najzdravijih orašastih plodova uopće, nije nepoznata hrvatskoj...
Mlinci su oblik tjestenine, tradicionalan prilog u hrvatskoj, osobito zagorskoj i slovenskoj kuhinji. Gastronomski promatrano, ni su prilog...
Princes krafne u kroatiziranoj verziji imenujemo uštipcima, što je, ipak, pogrešno, jer uštipci su u našoj narodnoj kuhinji potpuno nešto...
Prije svega, pitanje – je li hobotnica riba? E pa nije, ali se “pika” kao jedan od najukusnijih morskih plodova! Ona je je mekušac
Slavonski čobanac je autohtono hrvatsko jelo i nema nikakve veze s mađarskim gulašima, premda dosta liče jedan na drugi. No, nisu ni braća,...
Njoki, onak po domaći, što vuče na Dalmaciju, valjušci po hrvatskom književnojezičnom standardu ili pak šufnudl po purgerskom...
Piletina sama po sebi i nije neko sočno meso, tako da u svakodnevnoj uporabi najčešće se rabe postupci kojoj izvače ono najbolje iz nje
Zeleni ponedjeljak dio je međunarodne kampanje koja se provodi u više od 30 zemalja u svijetu i Hrvatska je jedna od njih. To je
Za gasrto puritance mljeveno meso je je svetogrđe samo po sebi, osobito kod boljih vrsta mesa kao što je, primjerice, teletina. Da istina...
Gastronomska povijest u hrvatskoj interpretaciji, uglavnom, istražuje utjecaje velikih naroda na našu nacionalnu kuhinju koja je nastala...
U pučkoj školi smo naučili kako je nakon Kolumbova otkrića Amerike i pandemije kuge, na pragu modernog doba, gomoljasta biljka koju su...
Jeste li znali da se pistacio u hrvatskoj inačici naziva prava tršlja? Niste? Nema veze, bitno je da ga redovito konzumirate zbog njegovih...
Meso ‘z tiblice je slano jelo međimurske kuhinje, sastavnog dijela nacionalne hrvatske kuhinje, posljednjih desetljeća vrlo prošireno...
Palačinka je slastica obično napravljena od mlijeka, jaja, brašna i soli. Palačinkima se uglavnom dodaje šećer, začini itd. Može biti...
Rijetka su domaćinstva u Hrvatskoj koja za novogodišnje blagdane, uz ionako pretrpan meni, obvezno uguraju i sarmu. Nije to slučajno, jer...