GASTRO: Palačinke nisu nužno samo desert. Punite ih povrćem i pohajte!

2021-01-06-gastro-pohane-palačinke

Palačinka je slastica obično napravljena od mlijeka, jaja, brašna i soli. Palačinkima se uglavnom dodaje šećer, začini itd. Može biti pržena na ulju ili bez ulja. Obično se palačinki dodaju i razni nadjevi poput čokolade, raznih čokoladnih namaza (Nutella, Eurocrem), marmelade, sir itd. No, plačakke se mogu puniti i ajvarom, mljevenim mesom, raznim povrćem, kad vrlo jednostavno postanu samostalno jelo. Osim na uobičajeni način, palačinke mogu biti napravljene i bez sastojaka životinjskog podrijetla, gdje se kravlje mlijeko obično zamijeni sojinim, rižinim ili mlijekom od zobi.

Sastojci za palačinke

250 ml mlijeka
125 g brašna
10 g maslaca
2 kom jaja
sol
za punjenje
1 kom luk
2 kom tikvice srednje veličine
250 g kukuruza
2 kom krumpira
4 kom rajčice
1 kom paprike
1 dcl ulja
1 žlica mješavine zančeina
½ vezice peršina
1 dcl vrhnja za kuhanje

 

Način priprave:

Pomiješajte jaja, brašno, malo soli. Smjesu razrijedite mlijekom i na kraju dodajte omekšani maslac. Palačinke ispečete te pustite da se dobro ohlade. U veću tavu uliti ulje i prvo luk koji ste narezali na tanke trakice, te pržite dok ne dobije malo boje. Zatim dodajte kukuruz i ostalo povrće koje ste također narezali na tanke trakice.

Krumpir očistite te njega narežete na trakice i dodate luku i kukuruzu. Malo zalijte vodom cca 0,5 dcl. Te pirjajte dok se krumpir ne omekša. Potom dodate tikvice, 1 žlicu vegete, malo peršina ili začina koje vi želite. Dodajte vrhnja za kuhanje ili mlijeka (po želji) te kuhajte otprilike 20 min.

Na kraju dodajte rajčicu narezanu na kockice, kuhate otprilike 5 min da ostane u komadima ili finiširajte pelatima.Smjesu ostavite da se malo ohladi.

Smjesu sa povrćem stavite na palačinku, palačinku zamotajte umočite u jaje, pa u krušne mrvice. Pržite u dubokom ulju, dok palačinka ne dobije zlatnu boju.

Palačinke možete poslužiti uz tartar umak i zelenu salatu.

Gastro
Hrvatska