bijeli luk

2021-10-22-gastro-riblji-gulaš

GASTRO: Petak je dan za ribu – napravite gulaš s morskim plodovima!

Riblji gulaš generički je naziv za varivo s bazom ili sastojcima hrane od ribe ili plodova mora. Nikako ga ne valja brkati s fi

2021-12-01-gastro-MIX-fired rice

GASTRO: Pečena riža, petnaest minuta za vrhunski gastronomski doživljaj!

S rižom je uvijek problem ako ostane. Šteta je baciti, a ako je bila prilog jelu, dakle, samo iskuhana uz minimum začina i soli

2021-11-09-gastro-W-brokoli-piletina-riža

GASTRO: Brokula s pilećim prsima i rižom. I to je moguće – obilan obrok s puno zdravlja i malo kalorija!

Brokula (Brassica oleracea var. italica) je jestiva zelena biljka iz obitelji kupusnjača, čija se velika cvjetna glavica, stabljika i mali...

2021-10-23-gastro-slow cooking govedina

GASTRO: Bourguignon ili slow cooking govedina u crnom vinu. Dinstano i dobro!

Bourguignon je tradicionalno francusko jelo čiji su osnovni sastojci kuhana govedine u umaku od crvenog vina, s lukom, šampinjonima i pancetom...

2021-10-06-gastro-CRO-pileća-jetrica

HRVATSKA KUHINJA: Pileća jetrica s pire krumpirom – povratak oprobanim vrijednostima!

Pileća jetrica, isto kao i jetra drugih životinja, isto kao i iznutrice svih vrsta sve su rjeđe na našim jelovnicima, što je potpuno neopravdano...

2021-10-06-gastro-W-Chili-con-carne

GASTRO GLOBUS: Chili con carne – oprezno s ljutinom, jer ona može pokvariti sve!

Chili con carne aka chili con carne ili samo chili ili pak chilli, doslovnog prijevoda “čili s mesom”, začinjeno je varivo koje...

2021-08-27-gastro-zvona-oslić

GASTRO: Petak je dan za ribu – oslić na bijelo s krumpirom!

Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic...

2021-08-19-gastro-paprike-s-krumpirom

GASTRO: Popularne filane paprike napunite krumpirom umjesto rižom!

S razlogom se kaže da punjene paprike “mirišu na ljeto”, jer paprika je jedan od prirodnih pojačivača okusa, tako da kad zamiri...

2021-08-17-gastro-pečena-paprika

GASTRO: Pečena paprika – najbolja paprika, osobito s bijelim lukom!

Hrvatska kulinarija puno duguje utjecajima i sa istoka i zapada. Mnoga jela hrvatske nacionalne kuhinje vuku svoje podrijetlo iz talijanske (...

2021-08-13-gastro-pečena-paprika-inćuni

GASTRO: Petak je dan za ribu – pečene paprike s mariniranim inćunima!

Inćun (lat. Engraulis encrasicolus) ili europski inćun je jedna od najvažnijih riba u prehrambenom lancu našeg mora. Kod nas se naziva jo...

2021-08-08-gastro-patlidžan-feta

GASTRO: Rolice od patlidžana i feta sira – savršeni zalogaji koji se brzo i jednostavno pripremaju!

Sir od ovčjeg i kozjeg mlijeka uobičajen je u istočnom Mediteranu od davnina. U Grčkoj najranija dokumentirana referenca o proizvodnji sira...

2021-08-07-gastro-roštilj-pljeskavica

GASTRO: Danas roštiljamo – sve tajne dobre pljeskavice sa žara!

Isto kao kod pripreme ćevapa, tajna dobre pljeskavice na žaropeku je, u stvari, da tajne nema. Izvedba ovisi o izboru mesa, čija je kvaliteta...

2021-07-15-gastro-pečeni-patlidžan

GASTRO: Bio voće ili povrće, patlidžan je jelo za svaki dan!

Stalna “nova” otkrića kojima nas mediji bombardiraju su povremena senzacionalna otkrića o tipologiji voća ili povrća. Već i...

2021-07-02-gastro-kuhane-srdele

GASTRO: Da biste razbili mit kako srdela nije dobra na lešo, vodite računa od dvije stvari!

Jedan od najčešćih, a možda i najglupljih mitova je onaj kako plava riba nije dobra za kuhanje, osobito riblji sitnež kao srdela ili in...

2021-06-26-gastro-ražnjići-jetrica

GASTRO: “Šarajte” malo kod izbora mesa za roštilj, jetrica na žaru su puna iznenađenja!

Nabod po starohrvatskom ili ražnjić, što je dio svakodnevnog kolokvijalnog govora, jako je popularan kod priprave jela s s roštilja, osobito...

2021-06-19-srdele-grill

GASTRO: Srdele na gradele – može i druga riba, ali na dvije stvari morate paziti!

Priznajte da vam je pomalo već dosadilo meso s žara. Jer, duge zimske mjesece smo jedva čekali kad ćemo moći roštiljati u vrtu ili

2021-06-16-gastro-pileća-prsa

GASTRO: Pileća prsa na naglo – veliki užitak s malo kalorija!

Jeste li znali da su piletinu Europljani otkrili Americi? Naime, kad je interkontintalnim utjecajima riječ, povijest bilježi,, uglavnom kulture...

2021-06-05-gastro-vratina-roštilj

GASTRO: Danas roštiljamo – svinjska vratina je najukusnija dobro marinirana i pečena na vatri!

Svinjska vratina je jedna od najzahvalnijih vrsta mesa prigodom priprave mesa s roštilja. Naravno kao i kod svakom mesa kojem slijedi žaropek...

2021-06-02-gastro-govedina-gljive

GASTRO: Započelo je doba vrganja. Izlet u prirodu iskoristite za nabavu gljive božanskog mirisa i okusa!

Vrganj je jestiva gljiva koja raste u bjelogoričnih i crnororičnih šumama. Na uzgaja na na plantažama, podrumima i garažama, već raste...

2021-04-19-gastro-mahune-mladi-krumpir

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – mladi grašak s mladim krumpirom. Mladenački dobro!

Premda arheolozi tvrde da se grašak pojavljuje u ljudskoj prehrani duboko u predhistoriji, tamo negdje oko neolita, u europsku kulinariju ulazi...

2021-04-12-gastro-Guacamole-umak

GASTRO: Zeleni ponedjeljak – umak Guacamole, zdravi namaz od avokada uz čips tortilje

Kad se pojavio na policama, ispočetka stidljivo samo u odabranim voćarnama, a kasnije i masovno u supermarketima, avokado je bio basnoslovno...