GASTRO: Popularne filane paprike napunite krumpirom umjesto rižom!

2021-08-19-gastro-paprike-s-krumpirom

S razlogom se kaže da punjene paprike “mirišu na ljeto”, jer paprika je jedan od prirodnih pojačivača okusa, tako da kad zamiriše čitava kuhinja po filanim paprikama, jednostavno, teško je odoljeti tim mirisima. Kako ima i ljudi koji ne vole rižu i ne konzumiraju je, spretni majstori su izmislili inačicu punjenih paprika u kojoj krumpir zamjenjuje papriku. Nije uopće loša ideja, a vodi se na uporabu svih standardnih sastojaka i zamjenu rižinih ugljikohidrata krumpirovim. Neki ovo jelo imenuju i hercegovačkim filanim paprikama, što nije bez osnove jer Hercegovina je oduvijek bila poznata po krtoli (krumpiru), pa i paprikama, dok je riža bila teško dobavljiva egzotika.

 

Sastojci:

1 kg paprika
3/4 kg mljevenog mesa
1 kg krumpira
2 kom mrkve
2 kom crvenog luka
6 česena češnjaka
2 žličice mješavine začina
1/2 l umaka od rajčice
3 kom svježe rajčice
1 vezica peršina
sol, papar

 

Način priprave:

Svježe paprike očistiti i pripremiti za punjenje. Krumpir narezati na sitne kockice. Na ulju popirjati nasjeckani crveni luk i mrkvu pa dodati mljeveno meso. Začiniti prema ukusu i dodati krumpir, usitnjeni češnjak i peršinov list. Podliti s malo vode i pirjati dok ona ne ispari, ali ne previše jer krumpir ne smije biti kuhan do kraja. Pripremljenim nadjevom puniti paprike i svaku zatvoriti s kolutom svježe rajčice. Posudu za pečenje namastiti pa preliti s toliko umaka od rajčice da prekrije dno posude. Preko njega posložiti napunjene paprike. Posložene paprike ponovo preliti umakom od rajčice i peći u prethodno zagrijanoj pećnici. Kad paprike porumene s jedne strane, okrenuti ih te opet malo preliti umakom od rajčice te zapeći do kraja. Odmah poslužiti uz zelenu salatu.

Gastro
Hrvatska