GASTRO: Zeleni ponedjeljak – mladi grašak s mladim krumpirom. Mladenački dobro!

2021-04-19-gastro-mahune-mladi-krumpir

Premda arheolozi tvrde da se grašak pojavljuje u ljudskoj prehrani duboko u predhistoriji, tamo negdje oko neolita, u europsku kulinariju ulazi relativno kasno, tek početkom srednjeg vijeka, locirano u vrijeme velike seobe naroda, zajedno s mnogim namirnicama i kulturama Istoka. Od 17 stoljeća, kako kazuju zapisi starih pisaca, dio je visoke gastronomije s kraljevskih dvorova, a i u puku je popularan jer je, prije svega, dostupan: u proizvodnji ima visok prinos, jednostavno se konzervira i čuva, a rabi se tijekom cijele godine.

Njegova je popularnost i nutricionistički potvrđena: 100 g graška sadrži svega 81 kaloriju, a uz ugljikohidrate sadrži i dosta proteina, a glede vitamina izvrstan je izvor C i E vitamina, no prilično gubi svoje značajke sušenjem ili dehidracijom.

Kao i sve mahunarke, bez obzira na termičku obradu grašak, pa bio on i mladi, kojeg je ovih dana ponuda na vrhuncu, ipak, ponekad nakon konzumacije stvara osjećaj nadutosti, što u konačnici, samo po sebi i ne mora biti nezdravo.

Jelo koje predlažemo za današnji bezmesni dan sačinjeno je od povrtnih namirnica koje pojedinačno i nisu sjajna okusa, ali u proljetnu harmoniju ih spaja masnoća koja kombinira maslac i maslinovo ulje. Ukoliko se još niste iskušali u toj disciplini, probajte i uvjeriti ćete se kako konačni okusni rezultati mogu biti iznenađujuće dobri.

Sastojci:

1/2 kg mladog krumpira
1/2 kg mladog graška (u mahunama)
3 česena bijelog luka
80 g maslaca
250 g mrkve
1,5 dl maslinova ulja
1 žlica mješavine suhih začina
1 žlica sezama (opcija)
sol, papar

Način priprave:

Svježim mahunama odrezati vrhove, peteljke i odstraniti im konce (ako ih imaju). Staviti ih kuhati u vrelu vodu, nekoliko minuta. Krumpir narezati na deblje ploške pa također kuhati u slanoj vodi nekoliko minuta. Zatim, mahune procijediti i staviti ih kuhati u čistu posoljenu vodu, dok potpuno ne omekšaju. Skuhati i mrkvu, bolje je u većim komadima. Kad je gotovo, kuhano povrće procijediti u situ. Na mješavini maslaca i maslinovog ulja popržiti prethodno (polu)kuhano povrće, promiješati pa kratko popržiti. Umiješati kuhane mahune i krumpire, sve zajedno lagano promiješati. U finalizaciji dopustiti da pečenjem krumpir dobije malo korice. Pažljivo miješati kako se ne bi izgnječilo, te poslužiti uz zelenu salatu.

Gastro
Hrvatska