GASTRO: Zeleni ponedjeljak – umak Guacamole, zdravi namaz od avokada uz čips tortilje

2021-04-12-gastro-Guacamole-umak

Kad se pojavio na policama, ispočetka stidljivo samo u odabranim voćarnama, a kasnije i masovno u supermarketima, avokado je bio basnoslovno skup i, načelno, nismo imali pojma što bi s njim. Mislili smo da je to neko azijsko vođe čudna okusa, a sirov i nije bio nešto. Preokret je došao devedesetih, u Hrvatskoj istodobno zajedno s meksičkim tv sapunicama, kad je meksička kuhinja, prvo u SAD-u, a zatim i ostatku svijeta, jednostavno, postala trend u globalnoj gastronomiji, a zahvaljujući globalizaciji, avokado se udomaćio i u hrvatskoj kuhinji i postao lako dobavljiva i cjenovno vrlo dostupna namirnica cijele godine. Uz to, postao je i u doslovnom smislu domaće voće, jer kako je za njegov uzgoj od presudnog značaja topla klima (navodno se uzgaja od 8.000 prije Krista, a prvi recepti su zabilježeni daleko nakon otkrića Amerike, tek u 16. stoljeću), sasvim solidno godinama uspijeva na dubrovačkom području, ima ga i na otocima (Korčuli i Hvaru), a najsjevernije je uzgojen u okolici Zadra, što se bilježi kao svojevrsni poljodjelski kuriozitet.

Sastojci:

3 kom avokada
1 kom limeta
1 kom rajčice
1/2 glavica crvenog luka
1 kom čili papričice
2 žlice korijandra
2 žličice mješavine začina
1 dl kiselog vrhnja
3 česena češnjaka
sol, papar

Način priprave:

Luk oguliti i dobro usitniti, isto kao i rajčicu. Istodobno, avokado očistimo i ogulimo. Tehnika vađenja nutrine mesa ove voćke žlicom je najučinkovitija, a oni malo spretniji mogu od kore avokada napraviti i lađicu, podložak u koji će servirati umak kad ga priprave. Usput, prije izrade umaka jedna od najtežih dvojbi je izbor avokada u dućanu. Načelno, u trgovini on je još zelen i potrebno mu je par dana, ponekad i pet, da bi bio dobar za konzumaciju (ne zaboravite u pripremi ovog umaka nema termičke obrade). Ako vam se baš žuri, iskoristite trik i avokado stavite u papirnatu vrećicu sa zrelom bananom i jabukom i dobro zatvorite. Avokado je spreman za uporabu tek kad ostavlja blagi otisak prsta na kori, koja i dalje treba biti izrazito tamnozelena. Ako je kora promijenila boju, zaboravite na svježinu i ništa od umaka. Druga stvar o kojoj valja voditi računa prigodom pripreme umaka je da meso avokada brzo oksidira, limeta ili limun će do malo usporiti, ali ako ga spremate u hladnjak istisnite zrak iz zdjelice ili ga umotajte u prijanjanjuću foliju, prodžiti ćete rok trajanja.

No, vratimo se Guacamole umaku. Avokado usitnite gnječenjem žlicom, a onda dodajte sok i naribanu koricu limete, mljevenu čili papriku, sjeckanu ljutiku, korijander, posolite i sve zajedno vilicom usitnite u jednoličnu smjesu.

Umak najbolje paše uz tortilje ili neku od njihovih čips izvedenica, a može biti sjajan i na običnom kruhu. Bilo koji kruh će biti još bolji ako ga malo prepečete u pećnici kako bi bio hrskav.

Gastro
Hrvatska