GASTRO: Pečena riža, petnaest minuta za vrhunski gastronomski doživljaj!

S rižom je uvijek problem ako ostane. Šteta je baciti, a ako je bila prilog jelu, dakle, samo iskuhana uz minimum začina i soli, slijedeći dan napravite prženu rižu, fenomenalno jelo koje ćete zgotoviti u 15 minuta. Brzo i jednostavno se pravi, prilagodljivo je bilo kojim od vaših omiljenih dodataka i tako je neodoljivo ukusno! Ovo jelo možete napraviti u veganskoj ili običnoj varijanti.

Vodite računa da uvijek rabite samo hladnu, skuhanu, prethodno zgotovljenu rižu. Jer, svježa ili topla ili pak mlaka riža neće se dobro reagirati nad je stavite na vreli maslac u tavi, što će stvoriti mokre i ljepljive grude. Riječju, ostatak ohlađene riže je idealan! Ili, ako ste u žurbi a nemate ohlađene gotove riže , samo skuhajte rižu. Zatim ju raširite na lim za pečenje ili drugu veliku ravnu tepsiju, zamotajte rižu slojem plastične folije, a zatim je stavite u hladnjak na 30 minuta (ili u zamrzivač na 10-15 minuta) dok se potpuno ne ohladi. Također nije dobro ni da se smrzne.

 

Sastojci :

3/4 kg ohlađene kuhane riže
60 g maslaca
2 kom jaja
2 kom mrkve
1 kom crvenog luka
100 g graška
4 česena češnjaka
3 žlice soja umaka
1 žlica sezamova ulja
1 žličica mješavine začina
papar, sol

 

Način priprave:

Maslac je neophodan, jer osim kremaste strukture, tijekom pečenja u tavi savršeno posmeđi rižu. Povrće također, jer ono uvelike doprinosi dodavanju okusa i svježine prženoj riži. Izbor je neiscrpan od korjenastog do lisnatog, naravno, prilagođenog kratkotrajnoj obradi na maslacu.Koristite jaku vatru, što to će pomoći da se riža i povrće dobro prže i zapeče, a također će spriječiti da se riža kuha na pari u tavi umjesto da se prži.Pustite da riža malo porumeni na dnu, osobito volite da vam riža bude malo hrskava, ostavite je da malo odmori između miješanja kako bi mogla malo porumeniti na dnu. Također je od velike pomoći uporaba teflon tave kako se riža ne bi lijepila za dno posude. Dodajte prženo sezamovo ulje i nakon što probate svoje jelo vidjeti ćete da upravo njegov okus “daje ono nešto”, čini razliku u ukupnom dojmu. Vodite računa da je sezamovo ulje završno, da nije ulje za kuhanje, stoga maknite posudu s vatre i zatim ga umiješajte.

Za konačan dojam nemojte se bojati dodati još malo sojinog umaka na kraju, ali oprezno jer on dodaje jelu slanoću.