GASTRO: Petak je dan za ribu – napravite gulaš s morskim plodovima!

2021-10-22-gastro-riblji-gulaš

Riblji gulaš generički je naziv za varivo s bazom ili sastojcima hrane od ribe ili plodova mora. Nikako ga ne valja brkati s fiš paprikašem, ali ni s ribljom juhom.

Riblji gulaš je vrlo je jednostavno jelo, kontinentalcima omiljeno, jer ima savršen toć u koji se može umakati kruh. Nije sezonski jer odgovara u bilo koje doba godine, brzo se spravlja, sastojaka uvijek ima, a za razliku od klasičnog mesnog gulaša ne zahtijeva dugotrajnu pripremu. Luk i koja paprika ili neko drugo povrće, isto kao i pasirana rajčica, a može i svježa ili konzervirana, uvijek se nađe u kuhinjskoj ostavi, dok je riba u zamrzivaču. Isto je i s kozicama, a u ostavi je dobro imati pokoju konzervu s dagnjama ili nekom drugom školjkom. Obogatiti će okus jela. Iako je vjerojatno ljepše kad se radi sa svježom ribom, koristiti bilo koju bijelu ribu, svježu ili smrznutu i bit ćete zadovoljni. Samo pazite da odmrznete ribu prije upotrebe, jer oko to činite za vrijeme kuhanja okus ribljeg mesa može biti katastrofalan.

Možete koristiti svježe ili konzervirane rajčice ili kombinaciju oba. Luk, paprika i rajčica i ostalo povrće kuhaju se u velikoj širokoj tavi, a zatim se riba dodaje u tavu pred kraj vremena kuhanja. Stoga je zgodno napraviti prvi dio unaprijed, a zatim dodati ribu kada mislite poslužiti obrok, prijateljima ili obitelji.

Vrhnje nije obavezao, ali njegova uporaba djeluje na teksturu i cjelokupan dojam jela čini lijepim i kremastim!

 

Sastojci :

1 kom mrkva
2 kom crveni luk
5 česena bijelog luka
3 kom rajčice
1 kom paprika
1/4 kom celera
3/4 kg filetirane bijele ribe
1 žlica crvene paprike
2 žlice mješavine začina
1 vezica peršina
1,8 dl vrhnja
1 dl maslinova ulja
2 dl vina
250 g pelata (opcija)
sol, papar

 

Način priprave:

Ribu narežite na kockice i začinite solju i paprom. Staviti na stranu. Pirjajte luk i češnjak u velikom loncu na maslacu i ulju dok ne omekšaju. Umiješajte papriku i kuhajte 1 minutu. Umiješajte rajčice i kuhajte 3 ili 4 minute. Dodajte krumpir i riblju juhu da prekrije. Kuhajte na srednjoj vatri, poklopljeno, 10 minuta, ako želite hrskavije povrće u konačnoj izvedbi, a ako ne uvodstručite vrijeme kuhanja povrća. Dodajte komade ribe i nastavite kuhati dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Nemojte miješati dok se smjesa kuha već povremeno protresite ako se sastojci lijepe za tavu ili posudu u kojoj kuhate. Po potrebi dodajte malo vode tijekom kuhanja, ali može i vina.

Gastro
Hrvatska